Renovatie ICT-trainingscenter Paradise in Nickerie

Een ondernemer met een sociaal karakter, zo staat Martino Madiksan bekend in Nickerie, ondanks dat hij al meer dan 17 jaar in Nederland woont. Daar is hij bezig als ondernemer in diverse branches. “Als betrokken Nickeriaan gaat het mij aan het hart om Nickerie zo achteruit te zien gaan”, aldus Madiksan.

Samen met oud- en nieuwe bestuursleden van de stichting JOPO (Jongeren Organisatie Paradise en Omgeving) hebben zij gemeend om het ICT-trainingscenter gebouw te renoveren. Al  langer dan 20 jaar is hij betrokken bij diverse sociaal-maatschappelijke projecten in het rijstdistrict. Maar, Minicentrum Paradise is “de plek” waar hij geleerd heeft om te werken met de computer. “Nee, ik ben geen computer nerd, maar heden ten dage is de computer niet meer weg te denken in ons dagelijks leven.”

“Voor dit project hebben wij SRD 264.880 nodig om een nieuw dak te plaatsen, de herindeling te doen, elektra aansluitingen en het gebouw een likje verf te geven. Het gebouw is 265 vierkante meter groot. Ik heb in de diverse krantenartikelen mogen lezen, dat er een toilet is gebouwd in Nickerie voor rond de SRD 500.000. Waarom dan niet investeren in iets duurzaams?”, vraagt Madiksan zich af.

Waarom?

Door de corona-pandemie de afgelopen 2 jaar,  is zichtbaar geworden dat 90% van de kinderen in Paradise en omstreken van Nickerie geen mogelijkheid heeft om onderwijs op afstand te volgen door het ontbreken van een computer of laptop. Ook zijn ouders niet in staat om een internetaansluiting dan wel abonnement te bekostigen. Daarnaast ontbreken vaak de vaardigheden om met deze technologie te werken.

Waar?

“Minicentrum Paradise is een gemeenschapscentrum die beheerd wordt door Stichting JOPO in de oostelijke polder van Nickerie waar jongeren voornamelijk komen sporten. In het achterste gedeelte was er ooit een ruimte om aan computervaardigheid te werken en ICT-lessen te volgen. Dit willen wij nu weer nieuw leven inblazen om jongeren en volwassenen de mogelijkheid te bieden dat weer te doen. Met als doel onderwijsachterstand te voorkomen en kinderen daarnaast huiswerkbegeleiding te bieden.”

Wat is er nodig?

“Wij hebben de afgelopen 6 weken diverse brieven gestuurd naar diverse grote en kleine ondernemers als bedrijven, echter hebben wij tot nog toe de ondersteuning niet mogen ontvangen. We laten ons niet demotiveren, maar juist motiveren om harder ons best te doen.

Wel heb ik van oud-bewoners van Paradise woonachtig in Nederland of mensen die Paradise ooit hebben bezocht, financiële steun ontvangen om Fase 1 uit te voeren. En dat is het dak voor het gebouw. Inmiddels zijn wij gestart hiermee en denken dat we binnen een paar dagen het dak erop hebben. Wij zullen doorgaan om fondsen te werven dit project te compleet te realiseren.”

Het gebouw zal dienen als ICT-trainingscenter, en ook de mogelijkheid bieden om startende ondernemers van een ruimte te voorzien. “Denk aan een kapper of aan een kleine video-edit studio ruimte. Om de vaste lasten te kunnen betalen hebben wij 3 ruimtes die wij kunnen verhuren om zo de kosten van internet en gebruik van stroom te betalen.

Kinderen van de lagere school en de MULO-school mogen op bepaalde tijden gratis gebruik maken van de computer faciliteiten. Computertrainingen die verzorgd zullen worden zullen wel tegen een betaalbare vergoeding  worden aangeboden.”

Oproep

Bij deze roept Madiksan de vele Nickerianen die kennis hebben van ICT op om zich bij hem aan te melden. Het zou mooi zijn als zij zich willen inzetten als vrijwilliger om zo de jeugd te stimuleren en hen te leren omgaan met de mogelijkheden die de hedendaagse technologie ons biedt op het gebied van ICT.”

Tot slot geeft Madiksan aan op de vraag of hij ooit terug zal komen om er te wonen in Suriname? “Ja, ik kom binnen een aantal jaren terug naar Nickerie. Vrienden en mensen die mij kennen weten, dat ik een groot hart hebt voor Nickerie. Ooit wil ik er dc worden, ja districtscommissaris. Het lijkt mij een mooie uitdaging om zo ons geliefd district te helpen opbouwen. Hiermee wil ik jongeren aansporen om ook hun ambities uit te spreken, hoe moeilijk ze het nu hebben in het leven: weet dat de situatie van het moment altijd kan veranderen. Alleen kunnen we zo weinig; samen kunnen we zoveel.”

GW

error: Kopiëren mag niet!