PAHO: “Op dit moment verliezen veel te veel levens”

Nalatigheid rond het dragen van maskers, reizen en bijeenkomsten binnenshuis creëerden een perfecte gelegenheid voor de nieuwe Omicron-variant om zich snel over de regio te verspreiden en het aantal sterfgevallen te verhogen, waarschuwde PAHO-directeur Carissa F. Etienne tijdens haar wekelijkse update-persconferentie woensdag, waarbij veel plaatsen “net zo gebleven zijn als voorheen”.

“Verminderde volksgezondheidsmaatregelen waren onvoldoende om de omvang van deze golf te beperken. En nu hebben we te maken met het gevolg: een stijging van het aantal infecties leidt tot een stijging van het aantal sterfgevallen.”

Hoewel het aantal Covid-19-infecties nog steeds zeer hoog is, is het aantal deze week met 31% gedaald, terwijl het aantal sterfgevallen met 5,6% is blijven stijgen. “Ongetwijfeld heeft Omicron ons ingehaald”, zei de directrice. “Telkens wanneer het aantal infecties toeneemt, wordt een zware tol geëist van onze gezinnen en gemeenschappen”, met pieken in het aantal gevallen worden gevolgd door pieken in het aantal sterfgevallen drie weken later.

“Covid-19 is een te voorkomen ziekte. En op dit moment verliezen we veel te veel levens,” voegde ze eraan toe. “Toen Omicron arriveerde, hebben we niet alle middelen gebruikt die we hadden ontwikkeld om de verspreiding te vertragen en infecties te voorkomen.”

Meer dan de helft van de sterfgevallen in de laatste golf vond plaats bij mensen ouder dan 65 jaar, maar vele anderen vonden plaats onder degenen die het Covid-19-vaccin nog niet hadden ontvangen. Ongevaccineerde mensen van alle leeftijden vullen nog steeds ziekenhuizen en IC-bedden.

“Omicron heeft aangetoond dat de vaccins die we tot onze beschikking hebben de meesten van ons kunnen beschermen tegen ernstige ziekte en dood,” zei Dr. Etienne. Om een billijker toegang te verzekeren heeft het Revolving Fund van PAHO nu 100 miljoen doses Covid-19 vaccins geleverd aan 33 landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied in coördinatie met COVAX.  

De directrice van PAHO bedankte de donoren voor hun bijdrage van 30% van de 100 miljoen doses mijlpaal en drong de landen er bij op aan “zich te concentreren op het opvullen van de kritieke gaten in de vaccinatiedekking”, om ervoor te zorgen dat ten minste nog eens 20 miljoen mensen volledig worden gevaccineerd, met name risicogroepen. “We zullen deze pandemie niet te boven komen tenzij we deze groepen beschermen, en dan nog verder gaan om iedereen te vaccineren die daarvoor in aanmerking komt,.”

Dr. Etienne benadrukte ook, dat landen waakzaam moeten zijn bij het snel uitvoeren van volksgezondheidsmaatregelen. Ze moeten de ziekenhuissystemen aanpassen om nieuwe pieken op te vangen, en ervoor zorgen dat gezondheidswerkers over de nodige instrumenten beschikken om Covid-19-patiënten veilig te behandelen.

“We moeten sneller reageren om gelijke pas te houden met de huidige golf en toekomstige pieken van dit zeer snelle, zeer ernstige virus voor te blijven”, voegde zij eraan toe. Met tot 202 mensen die elk uur sterven als gevolg van deze laatste golf, “is niets doen geen optie”, zei de PAHO-directrice.

Wat de Covid-19-situatie in de regio betreft, meldden de landen van het Amerikaanse continent 3,3 miljoen nieuwe gevallen en meer dan 34.000 Covid-19-gerelateerde sterfgevallen. In Noord-Amerika registreerden de Verenigde Staten het hoogste aantal sterfgevallen in de subregio – 17.000.

Landen in Midden-Amerika en in het Caribisch gebied meldden een sterke stijging van het aantal COVID-19-doden, alsook een toename van het aantal ziekenhuisopnames, tot 19% in sommige landen en gebieden van het oostelijk Caribisch gebied. In Zuid-Amerika bereikte het aantal sterfgevallen in Brazilië het hoogste aantal ooit en vestigde daarmee een record voor deze golf.

error: Kopiëren mag niet!