President Santokhi herdenkt 198e geboortedag Swami Dayanand Saraswati

“Orde en rust zijn nodig voor ons land Suriname, zodat er gewerkt kan worden aan het economisch herstel, de veiligheid, armoede en koersbeheersing, met een solide fundament voor welvaart. Dit alles, gericht op de verwezenlijking van de geestelijke waarden: waarheid, goedheid en schoonheid.  Het maakt niet uit wat onze etniciteit is of hoe we bidden, we bidden allen tot dezelfde God. Dit moet ons leren dat we in eenheid moeten bidden en een eenheid moeten zijn.”

Woorden van president Chandrikapersad Santokhi vrijdag 11 februari ter gelegenheid van de herdenking van de 198e geboortedag van Swami Dayanand Saraswati, inspirator en grondlegger van de Arya Samaj-beweging.

Santokhi was voor deze activiteit, de Hawan-Yajna, te gast in de hoofdmandir van de Arya Dewaker. Hij feliciteerde de Arya Samaj met deze dag en riep alle gelovigen, indachtig het streven van Swami Dayanand, op zich te laten inspireren en motiveren door diens gedachtegoed. Dit, om alle verschillen, die er bestaan tussen individuen en groepen, achterwege te laten en te zoeken naar die overeenkomsten die ons nader tot elkaar brengen, om zo te groeien naar een echte natie. “Nation building”, voegde het staatshoofd eraan toe.

Hij stelt dat elk mens recht heeft op de waidiek oftewel Vedische kennis. “…Omdat hierdoor een harmonieuze leefomgeving ontstaat en de mens zich bewust gaat gedragen”, vervolgde de president. “Indien men door kennis te vergaren, inzicht krijgt en bewust ernaar handelt, zal er ongetwijfeld in de samenleving een positief effect ontstaan”, zei hij verder.

De Arya Samaj is een beweging, die in 1875 door Swami Dayanand Saraswati in Mumbai, India, werd opgericht. Om haar doelen te bereiken, stichtte de Arya Samaj scholen en startte het missionaire organisaties, waarbij de activiteiten tot buiten India werden uitgebreid. In 1911 werd de Arya Samaj vanuit India naar het toen geheten Brits-Guyana gebracht. Van daaruit, verspreidde het gedachtegoed van deze beweging zich in de 20e eeuw naar Trinidad en Suriname en werden de eerste verenigingen van de Arya Samaj opgericht.

In 1929 kwam het zelfs tot een overkoepelende organisatie, Arya Dewaker geheten. De Arya Samaj heeft als hervormingsbeweging binnen het hindoeïsme ook in Suriname aanhangers. Hoewel er in Suriname nog andere organisaties binnen de Arya Samaj zijn, is Arya Dewaker sinds het begin van de 21ste eeuw de belangrijkste. De vereniging is het boegbeeld van moraal, dienstbaarheid en rust. 

error: Kopiëren mag niet!