MMC Nickerie brengt ‘BTW’ in rekening voor medicijn

Het Assembleelid Ebu Jones (NDP) uit Nickerie heeft dinsdag tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee melding gemaakt van het feit, dat het Mungra Medisch Centrum, MMC, in Nickerie aan een patiënt bij aankoop van een medicijn BTW van 25% in rekening heeft gebracht. Daarbij zwaaide hij met een papiertje, dat kennelijk de kwitantie moet zijn van de betaling.

De parlementariër vindt dit ongehoord, omdat er nog geen BTW is ingevoerd in Suriname. Hij noemt dit een blamage voor de regering, temeer hij op een eerdere vergadering de regering aandacht heeft gevraagd voor misstanden die bij het MMC in Nickerie zouden plaatsvinden.

In reactie op de melding van Jones zei vicepresident Ronnie Brunswijk, dat er nog geen wet BTW is goedgekeurd. Het in rekening brengen van BTW bij verkoop van producten mag dus ook niet. De Assembleevoorzitter zei daarop in reactie, dat niet volstaan kan worden met slechts de mededeling dat het niet mag, maar dat er een onderzoek gedaan moet worden.

De directie van het MMC verduidelijkt desgevraagd aan Dagblad Suriname, dat de op de verkoopbon van het medicijn vermelde BTW niets te maken heeft met belasting. De apotheek van het MMC maakt namelijk gebruik van een softwareprogramma MIRA, dat bij Nederlandse apotheken in gebruik is. In het programma is een receptregelvergoeding. En in Suriname wordt het winstpercentage van 35-40% gehanteerd voor prijsberekening van verkoop van medicamenten.

De op de verkoopbon vermelde BTW is het winstpercentage, en heeft niets te maken met belastingen. Alle apotheken die het MIRA softwareprogramma gebruiken, doen dat. Zo laat de directie van het MMC aan de redactie van Dagblad Suriname weten.

SS

error: Kopiëren mag niet!