“Op eigen benen staan is moeilijk”

“Niets is zo teleurstellend dat je leningen bent aangegaan om een zaak voor je zelf te openen en dat je die zaak zes maanden na opening weer moet sluiten, omdat je geen aanloop hebt, terwijl je nu schulden hebt te betalen”, zegt Arthaf tegenover Dagblad Suriname. 

“Na goed onderzoek besloot ik met de financiële ondersteuning van enkele familieleden een winkel op te zetten. Op mijn erf heb ik een kleine ruimte opgezet en heb spullen laten halen om te verkopen. Maar, blijkt dat mijn onderzoek niet zo sterk was of dat de economische situatie erger was”, aldus Arthaf. “Ik heb wel veel klanten gekregen, maar 50% heeft om afbetaling gevraagd en dat ga ik niet kunnen toelaten. Het zou bij één kunnen, maar niet bij zoveel. In de zes maanden heb ik ongeveer twee maanden bijna geen aanloop gekregen en dan weer wel en dan weer niet. Ondanks dat ik geen huur hoefde te betalen moest ik wel werknemers betalen, de vaste lasten en ook nog voor de ladingen zorgen.”

Arthaf zegt ook, dat hij door de hele situatie genoodzaakt werd om alles te stoppen en een andere optie te zoeken om zijn schulden te vertragen. “Niet dat er een druk op me was, maar je hebt al maanden terug geld geleend en je laat nog steed niets van je horen en dat lijkt niet professioneel. Dit kan ervoor zorgen, dat ik in de toekomst dan ook geen ondersteuning kan krijgen. Ik hoop dat de dingen goed aflopen en dat er uiteindelijk toch een oplossing voor mij komt en dat ik ook ontdek wat goed kan lopen in het land. Wij moeten voor onszelf zorgen en stilzitten is geen optie.”

Mantje, die ook een pand heeft, geeft aan dat die al een tijd leeg staat. In zijn pand deed hij zelf ook kleine dingen, maar dat heeft hij opgegeven. “Van een broodjeswinkel werd het snackbar en daarna een zaak waar je fietsen en bromfietsen kon kopen. Maar, dat werd ook een mislukking”, zegt Mantje. “Ik besloot mijn pand te verhuren en kreeg ook daar problemen mee met het op tijd betalen van de huur door de huurder, dus nu is het helemaal leeg. De economische situatie en het Covid-virus hebben het voor velen verpest. Op je eigen benen staan of iets op te zetten is heel moeilijk.”

TM

error: Kopiëren mag niet!