Door Covid-19 bij de psychiater

Vanaf maart 2020 is het leven van de mens, met de komst van Covid-19, in vele opzichten totaal gewijzigd. Stress gevoelens zijn bij veel personen geen uitzondering. Psychiater Randhir  Nanda zegt in gesprek met Faried Pierkhan, dat lichtere vormen van stress door de huisarts danwel via familie middels gesprekken worden opgevangen. “Bij Covid begint het met vrees en gaat over in angst.”

Wanneer hiertegen niet op een adequate manier weerstand kan worden geboden dan kunnen er eventuele angststoornissen met paniekaanvallen ontstaan. De psychiater noemt ook het depressief syndroom dat hieruit kan voortkomen. “En je hebt ook mensen die door de angst denkstoornissen kunnen oplopen waardoor hun denken helemaal buiten de normale grens gaat.” Nanda noemt het geval waarbij de angst disproportioneel is en het richting ‘waan’ gaat. Soms komen ook hallucinaties voor door de angst en depressie bij de betreffende personen.

“Soms kunnen mensen lijden aan stress en het is dan zaak om de signalen te herkennen. Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam om uit uitdagende situaties te komen.” Het doel daarbij is om te overleven. Het lichaam ervaart een bepaalde bedreiging. “Wanneer de situatie niet kan worden overwonnen houden wij meer stress over”, licht Nanda toe.

Onbewust

Wanneer er sprake is van stress kunnen er onbewust verkeerde gedragspatronen of een andere levensstijl erop na gehouden worden. “De creativiteit neemt af en door middel van drugs of alcohol ontstaat de neiging om de stress weg te willen duwen.” Nanda gebruikt daarbij het woord “tijdelijk” want de stresssituatie, de kern van het probleem, wordt niet opgelost. Gokken en veel eten noemt de psychiater als technieken die onbewust worden gebruikt om van de stress af te komen. “Als onze weerbaarheid omlaag gaat, dan kunnen wij de situatie niet meer aan waardoor er heel veel lichamelijke klachten kunnen ontstaan”, verduidelijkt de psychiater. Lichaamspijn en vermoeidheid zijn enkele van de signalen. Ook de stemming kan veranderen, mensen kunnen prikkelbaar zijn en depressievere emoties ontwikkelen. Iemand kan een negatief beeld krijgen over zijn of haar eigen toekomst. Agressief reageren op situaties is een ander mogelijkheid die kan optreden.

Wanneer bezoek aan psychiater?

Een bezoek aan een psychiater is raadzaam wanneer de persoon zelf merkt dat de veranderingen van dien aard zijn, dat het normaal functioneren aan het verstoren raakt. Nanda noemt ‘lijdensdruk’ iets dat voorkomt wanneer de persoon zwaar onder de stress lijdt en klachten heeft. Dit betreft de categorie mensen die het zelf of via hun eigen omgeving door hebben. Er zijn ook personen die op hun eigen manier met de situatie omgaan middels ‘coping’ mechanismen of afweermechanismen omdat zij het probleem niet door hebben. Deze mechanismen om met een probleem om te gaan kan de betreffende persoon in nieuwe uitdagingen laten belanden.  

De afgelopen twee jaren heeft Nanda verschillende personen op zijn praktijk gehad die voornamelijk getroffen zijn door angststoornissen en paniekaanvallen. De psychiater merkt op dat er mensen zijn die ook hun baan verliezen. “Mensen raken hun inkomen kwijt en kunnen daardoor niet meer hun normale leven organiseren.” Verschillende typen gevallen worden doorgestuurd door de huisarts. Mensen die de praktijk inkomen worden op hun gemak gesteld waarna een goed assessment volgt. Aan de hand van een bio, psyho en sociale benadering worden cliënten geholpen. Gekeken wordt naar biologische en genetische factoren die een verklaring kunnen zijn voor de toestand waarin de persoon verkeerd.

Daarnaast gaat men ook de psychische kant na, hierbij komen onder andere aan de orde het temperament van de persoon en hoe deze omgaat met uitdagingen. Nanda noemt ook de sociale factoren die mee worden gewogen voor een assessment. “Als we een goede assessment hebben volgt een werkdiagnose die wordt omgezet in een behandelplan. Veel gesprekken en psycho educatie volgen, tijdens het laatste wordt de persoon uitgelegd dat het normaal is om een aantal verschijnselen of klachten te hebben.

Personen worden geholpen om te leren begrijpen wat gedrag doet en welke functie onze gedachten hebben en hoe deze te veranderen. Hoewel behandelingen van persoon tot persoon verschillen houdt Nanda voorzichtig een behandelingsduur aan van tussen de 3 tot 6 maanden. De meeste tijd gaat zitten in de beginfase waarbij het vertrouwen tussen psychiater en patiënt nog vorm moet krijgen.

Klik op deze link om het gehele interview met psychiater Nanda te zien: https://www.youtube.com/watch?v=Pt8RKJ4dz_A.

RB 

error: Kopiëren mag niet!