Ook met een bijbaan red je het niet

“Je zoekt een bijbaan en wanneer je het hebt, levert het ook niets op. Wat moet je dan doen?”, vraagt Mark zich af. Hij is vader van drie kinderen en woont met zijn vrouw en moeder. De economische situatie heeft hem gedwongen om een extra baan te zoeken om zo uit te komen en zijn gezin te kunnen geven wat het nodig heeft. Hij is in de ochtend uren werkzaam in een bedrijf en in de avond of middag rijdt hij taxi. Mark geeft aan dat het toch niet gaat.

“Je krijgt wel ritjes, maar je bereikt niet waarvoor je eigenlijk op straat bent. Ik werk letterlijk om alleen te tanken.”

Enkele taxichauffeurs die samen werken geven aan, dat het moeilijker is geworden. “Je krijgt wel ritten, maar dan gaan de klanten in de meeste gevallen naar chauffeurs die zij al kennen. Wanneer je met het beurtensysteem rijdt, dan zijn het kleine ritten”, zegt Remi, die ook taxichauffeur is. Hij rijdt al vier jaren taxi en geeft tijdens een gesprek aan de krant aan, dat men het niet kan overleven als ze geen bijbaan hebben of een salaris van meer dan SRD 3.000 per maand krijgen. “Je gaat tenminste SRD 6.000 moeten verdienen. Een alleenstaande komt niet eens uit met een salaris van SRD 3.000. Je moet denken aan het betalen van huishuur, stroom en water, maar hoe doe je met de rest”, aldus Remi. 

“Klanten geven tijdens hun rit naar hen bestemde locatie aan, dat zij een bijbaan moeten uitoefenen alleen om uit te komen. Velen van hen zijn alleenstaand en je hebt ook anderen die nog studeren en het proberen te overleven. Velen geven aan dat zelfs met een bijbaan niet gaat. In mijn geval is het op een laag pitje. Daarnaast heb je anderen die verder studeren, maar het niet kunnen redden. Op zo een manier wordt in een druk gezet om te kiezen van wat belangrijk is”, zegt de taxichauffeur.

“Dus je gaat verschillende dingen moeten doen om uit te komen”, aldus Fein. “Ook al werk je op feestdagen en in de avond, het lukt gewoon niet. Het ligt aan het budget zelf van de burger. Als je geen geld hebt, kun je niets doen en ook nergens en het allerbelangrijkste ook niet goed eten. Je kan op krediet rijden, maar voor hoelang? Een ieder moet het beste van kunnen maken of verdienen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!