Vertrouwen onder burgers in resultaten Covid-zwabtesten neemt af

Het vertrouwen onder burgers in een betrouwbare Covid-zorg neemt met de dag af. Met regelmaat wordt de redactie van Dagblad Suriname geconfronteerd met voorbeelden van gewone burgers van fouten die gemaakt worden bij onder andere het vaststellen van het resultaat van een Covid-test of een swab. Zo ging afgelopen week, woensdag, een vrouw met maagklachten naar haar huisarts. Ze werd doorverwezen, om te swabben, naar het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) en het resultaat was negatief. 

De volgende dag, donderdag, nam haar arts zelf weer een swab af bij de vrouw en ook die was negatief. Vervolgens werd de vrouw met haar maagklachten, en negatief getest, verwezen naar ‘s Lands Hospitaal voor opname. Daar aangekomen werd de vrouw weer geswabt en opgenomen. Ze heeft de hele dag gelegen in dat ziekenhuis. ‘s Avonds, rond elf uur, werd de vrouw wakker gemaakt en verplaatst naar een andere afdeling met de mededeling dat ze Covid positief was. Maar, zo laat een familielid van de vrouw Dagblad Suriname weten, ze had geen symptomen van het coronavirus. 

De vrouw, met maagklachten dus, werd  vrijdag ontslagen uit het ziekenhuis met de bedoeling, dat ze in thuis quarantaine moest gaan. 

Bij haar opname in ‘s Lands Hospitaal werd genoteerd dat ze maagklachten had en dat er onderzoek moest worden gedaan. Maar, vervolgens is bij ontslag als reden van opname Covid genoteerd, terwijl dat dus niet de reden was. 

“Na zaterdag thuis te hebben gezeten is ze zondag, 6 februari, weer gaan swabben bij het BOG en ze is daar weer negatief getest”, aldus haar familielid in gesprek met Dagblad Suriname.

Het voorgaande is slechts een voorbeeld. Het zijn dit soort ‘incidenten’ waardoor burgers het vertrouwen in een betrouwbare Covid-zorg aan het verliezen zijn. Het kan toch niet zo zijn, dat iemand een paar keer negatief wordt getest op het coronavirus en vervolgens, amper een dag later positief. Zo iemand verliest het geloof in welk eindresultaat van welke test dan ook. Daarenboven blijft het ministerie van Volksgezondheid burgers maar oproepen om zich vooral te laten testen na het eerste het beste hoestbuitje of niesbui, in een periode waarin ook de gewone seizoensgriep de kop opsteekt. Als iedereen dat zou dan, dan zouden de swabposten de afgelopen dagen absoluut zijn volgestroomd met grieperige hoestende en niezende mensen.

Heen en weer geslingerd

Het is typerend voor de hele gang van zaken rond Covid en de van kracht zijnde maatregelen. De burger wordt constant heen en weer geslingerd tussen uiteenlopende resultaten van testen en visies, meningen en conclusies van deskundigen en wetenschappers. Het zijn dit soort zaken, en de maatregelen – waaronder de gewraakte avondklok – die meer fysieke en geestelijke schade aanrichten bij burgers dan het virus zelf.

Welzijn burgers loopt maar schade op, dan hun feitelijke gezondheid

Het wordt tijd, zoals nu ook in andere landen wereldwijd het geval is, dat het Outbreak Managementteam en het ministerie van Volksgezondheid de kille Covid-statistieken en -cijfers cultuur wat meer links laten liggen of gewoon negeren, en zich eens wat meer gaan focussen op het fysieke en geestelijke welzijn van de burgers. Het is immers het welzijn van de burgers die meer schade oploopt tijdens de Covid-pandemie, dan hun feitelijke gezondheid.

PK

error: Kopiëren mag niet!