Lata Mangeshkar, de Nachtegaal van India, overleden (92) – Mangeshkar wordt met staatseer gecremeerd

De legendarische zangeres Lata Mangeshkar is zondag 6 februari  op 92-jarige leeftijd in Mumbai overleden aan de gevolgen van multi-orgaanfalen. 

De veelzijdige zangeres, de Nachtegaal van India, heeft duizenden liedjes in 36 talen op haar naam staan waaronder Engels, Russisch, Nederlands en Swahili, in een carrière van bijna acht decennia. Toonaangevende persoonlijkheden uit alle lagen van de bevolking brachten een rijk eerbetoon aan Mangeshkar.

De regering heeft aangekondigd dat ze zondag om 18.30 uur (Indiase tijd) met volledige staatseer zal worden gecremeerd in het Shivaji-park in Mumbai. Premier Narendra Modi zal ook een bezoek brengen aan Mumbai om hulde te brengen aan India’s ‘swar kokila’. Als teken van respect voor de prijswinnaar van Bharat Ratna is ook een tweedaagse nationale rouw aangekondigd. De nationale vlag hangt twee dagen halfstok en er is geen officieel entertainment.

Modi: “Ze laat een leegte achter in onze natie”

Premier Narendra Modi zegt in een eerbetoon aan de ‘Nachtegaal van Bollywood’: “Ze laat een leegte achter in onze natie die niet kan worden opgevuld. De komende generaties zullen zich haar herinneren als een trouwe en hardwerkende icoon van de Indiase cultuur, wiens melodieuze stem een ​​ongeëvenaard vermogen had om mensen te betoveren.”

President Ram Nath Kovind: “Hartverscheurend”

President Mangeshkar Ram Nath Kovind noemt het nieuws “hartverscheurend” en beschrijft Mangeshkar als “een uitzonderlijk mens, vol warmte”.

De medisch directeur van het Breach Candy-ziekenhuis zei dat Mangeshkar zondagochtend om 8.12 uur is overleden. “Ze kwam hier als Covid-patiënte en haar leeftijd was tegen haar. We hebben ons best gedaan om de legende te redden. Maar, ze had complicaties”, zei hij. Bij Mangeshkar was Covid-19 en longontsteking vastgesteld. In een gesprek met Indian Express zei dr. Samdhani, dat ze vanaf het begin erg voorzichtig waren en dat ze stierf als gevolg van multi-orgaanfalen dat zich de afgelopen dagen voordeed.

Muziek zat in haar genen

Lata Mangeshkar, geboren op 28 september 1929 in Madhya Pradesh, had muziek in haar genen. Haar vader Pandit Deenanath Mangeshkar was een Marathi-muzikant en een theateracteur. Tijdens haar leven werkte Mangeshkar met muziek grootheden van verschillende generaties terwijl ze iconische nummers afleverde die tot op de dag van vandaag relevant blijven. Bekend om haar veelzijdigheid, heeft Mangeshkar zich ook in andere filmindustrieën verdiept.

Nadat Lata Mangeshkar naar Mumbai was verhuisd, werd ze begeleid door Master Vinayak, een filmmaker uit de jaren dertig en Ghulam Haider. Ze ontwikkelde een speciale relatie met componist Madan Mohan, met wie ze enkele van haar meest memorabele liedjes bracht. “Ik deelde een speciale relatie met Madan Mohan, die veel meer was dan wat een zanger en een componist delen. Dit was een relatie tussen een broer en een zus”, zei ze later, terwijl ze ‘Woh chup rahe’ van Jahan Ara noemde als hun favoriete samenwerking.

Ze had een vergelijkbare relatie met Yash Chopra, en hun samenwerking leverde hits op als Dhool Ka Phool, Kabhi Kabhie, Silsila en Dil Toh Pagal Hai. Ze werkte ook met Chopra’s zoon, Aditya, aan Dilwale Dulhaniya Le Jaayenge. Misschien zei Dilip Kumar, die ze aanspreekt als haar oudere broer, het het beste toen hij opmerkte: “Niemand heeft de verfijning van Lata kunnen evenaren. Het is heel moeilijk voor iemand om met haar te concurreren, omdat ze zoveel heeft geïnvesteerd in iedereen die om muziek geeft – er zit zoveel Lata Mangeshkar in iedereen.”

Suriname

In 1980 bezocht de Nachtegaal Lata Mangeshkar met Usha Mangeshkar, Hridaynath Mangeshkar en Nitin Mukesh Suriname voor een show.  Ze deed Suriname aan na een optreden in Nederland. De coördinatie lag in handen van wijlen John Rambali. Het was een show in het Suriname Stadion, nu de André Kamperveen Stadion. 

Prijzen

Mangeshkar ontving drie nationale prijzen en ontving de Dadasaheb Phalke Award in 1989. In 2001 ontving ze de Bharat Ratna voor haar bijdrage aan de kunsten, waarmee ze de tweede zangeres werd die deze eer ontving, afgezien van de late Carnatic-muziekgigant MS Subbulakshmi. Ze werd ook geëerd met de Padma Vibhushan en Padma Bhushan. Naast het lenen van haar stem aan verschillende populaire nummers, is Lata Mangeshkar ook gecrediteerd als muzikaal leider. Ze componeerde muziek voor Mohityanchi Manjula (1963), Maratha Tituka Melvava (1964), Sadhi Manase (1965) en Tambadi Mati (1969). 

Films

Mangeshkar heeft ook een handvol films geproduceerd, zoals Vaadal, Jhaanjhar, Kanchan Ganga en Lekin.

Lata Mangeshkar wordt overleefd door haar vier jongere broers en zussen Asha Bhosle, Usha Mangeshkar, Meena Khadikar en Hridaynath Mangeshkar.

error: Kopiëren mag niet!