Laatste getuige gehoord in zaak cocaïne in deurvergrendelingsstangen zeecontainers

In augustus vorig jaar stuitte de Douane recherche op het Jules Sedney Nieuwe Havencomplex op cocaïne die verborgen zat in 64 deurvergrendelingsstangen (zie foto ter illustratie) van 16 lege zeecontainers. Elke container is voorzien van vier vergrendelingsstangen en daarin werd cocaïne aangetroffen. Inmiddels is komen vast te staan dat het om 83.220 kilo gaat.

In deze zaak zijn de verdachten Wikash K. en Vikash B. aangehouden. Beiden ontkennen iets over cocaïne te weten. Wikash heeft steeds aangegeven, dat hij op verzoek van ene Bombel een bedrijf moest oprichten. Bombel is een buitenlander en kan zelf geen bedrijf oprichten. Wikash heeft een uittreksel aan Bombel overhandigd en vervolgens heeft Bombel via de Kamer van Koophandel en Fabrieken het bedrijf opgericht. De bedoeling was dat er gezaagd hout geëxporteerd zou worden. Omdat zaken langer duurden importeerde Bombel eerst 12 en daarna 16 containers zout. De containers werden hierna weer leeg teruggezonden. Vikash werd benaderd door Wikash om het loopwerk te doen aangezien Wikash merendeel in het binnenland werkt. Zo leerde Vikash deze Bombel ook kennen.

Gisteren werd een truckchauffeur in deze zaak gehoord. Uit verklaring van de truckchauffeur blijkt dat hij is ingeschakeld door de inklaarder en dat hij daarna het telefoonnummer kreeg van Vikash B. Deze informeerde de truckchauffeur om het zout bij verschillende handelszaken af te leveren en de lege containers te bezorgen bij een loods te Uitkijk. Uit de verklaring van de truckchauffeur bleek ook. dat de loods steeds open was wanneer hij daar aankwam en dat Vikash B. ter plaatse was.

De andere verdachte kent de truckchauffeur niet eens. Vikash B. legde uit dat Bombel gemeld werd en dat hij de loods kwam openmaken. De melding vond de dag te voren plaats nadat de inklaarder had gebeld en instructies had gegeven. De truckchauffeur heeft samen met 7 andere chauffeurs de 16 lege containers op 26 juli opgehaald en afgeleverd op de haven. De rechter wilde weten of de getuige het niet vreemd vond, dat lege containers werden ingeleverd. De getuige gaf aan dat zulks gebruikelijk is en dat de douane de containers van binnen had gecontroleerd, de wanden had afgeklopt en daarna deze had gesealed. De drugs werden dagen daarna op 2 augustus aangetroffen.

Advocaten Chandra Algoe en Soeres Bhikhie, die beide verdachten bijstaan, gaven aan dat iets vreemd vinden nog niet betekent dat er iets strafbaars is gepleegd. 

De rechter heeft hierna de beide verdachten verhoord en het requisitoir en pleidooi bepaald voor 15 februari. De advocaten vroegen de rechten om de voorlopige hechtenis van beide verdachten op te heffen, omdat nergens uit is gebleken dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan de uitvoer van cocaïne. Ook is het scheikundig rapport nog steeds niet overgelegd. De Officier van Justitie stelde dat de reagens nu geïmporteerd is en dat de gouvernements scheikundige het rapport af zal hebben voor de volgende zitting. De rechter wees het verzoek van de advocaten zonder enige motivering af. De advocaten waren hierover niet te spreken, omdat de Kantonrechter op de vorige zitting had gesteld, dat het Openbaar Ministerie ook het scheikundig rapport op deze zitting moest overleggen, anders zal de Kantonrechter consequenties hieraan verbinden. Deze consequenties bleven echter uit.

error: Kopiëren mag niet!