“Dumpen van dieren op geen enkele wijze goed te praten”

Huisdieren hebben het steeds moeilijker. Volgens dierenverzorgers merken zij de laatste tijd een forse toename van dieren die gedumpt worden. Niet lang geleden werd een hond aan het hek van het dierenasiel vastgebonden met een briefje, waarop stond geschreven dat de voeding niet meer te betalen is, vertellen medewerkers van het asiel. Bijna dagelijks komen mensen hun dieren brengen, omdat de onderhoudskosten toenemen.

Ook bij Cynthia Ashruf van de Henk Abrahams Stichting, is dit niet onopgemerkt gebleven. Zij merkt op dat het dumpen altijd al een zorgpunt was in Suriname. Alleen benadrukt Ashruf, dat het de laatste tijd vele malen erger is geworden. “De laatste jaren ging het redelijk de goede kant op, maar nu is er echt sprake van een dramatische ontwikkeling.” Zo erg zelfs, dat Ashruf in principe niet eens over het onderwerp wil praten.

Ze spreekt zich uiteindelijk toch in het belang van de dieren uit met twee dringende oproepen. De eerste is dat “elk dier door dezelfde God is geschapen als de mens”. Ze noemt de dagelijkse ellende die zij dagelijks tegenkomt. “We hadden al een redelijke bewustwording tot bijna 80 procent, maar door de enorme stijging van de prijzen voor diervoeding komen de dieren in de problemen.” Ashruf haast zich om haar tweede oproep te doen. Zij stelt, dat de dure prijzen geen excuus zijn om dieren te dumpen, omdat de mens nog altijd creatief genoeg is om de voeding aan te passen aan de omstandigheden. “Je hoeft niet de dure voeding in de winkel te kopen.” Zij benadrukt herhaaldelijk “dat het dumpen van dieren op geen enkele wijze is goed te praten”.

Uit de donaties die de Henk Abrahams Stichting ontvangt, zoals vlees en andere voeding, helpt Ashruf een aantal mensen zodat zij kunnen blijven zorgen voor hun huisdieren. “Maar, ook de donaties worden minder”, schetst de bevlogen dierenactiviste. “Een zak rijst van 25 kilo kost al SRD 400” en dit stemt Ashruf niet in een goed humeur. Zij wil voorkomen, dat mensen de crisissituatie als excuus gebruiken en doet toch nogmaals de dringende oproep om op een creatieve manier naar goedkopere oplossingen te zoeken.

RB  

error: Kopiëren mag niet!