“Als ze hem gelijk hadden geholpen, zou hij nog in leven zijn”

“Hij was maar twee dagen ziek, en nu is hij weg”

De 14-jarige Avinash is maandag 31 januari overleden. Vivian Laloe zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat haar broertje sinds vrijdag 28 januari ziek was. De jongen had hevige hoofdpijn, diarree en braken. De klachten bleven volgens de zus zaterdag 29 januari ook de hele dag aanhouden.

De jongen werd zondag 30 januari door zijn vader gebracht om een swabtest te doen. Het resultaat bleek negatief te zijn. “Hij werd naar een wachtpoli gebracht, maar de dokter is niet naar hem komen kijken. De dokter heeft wel medicijnen voorgeschreven en hem daarmee naar huis gestuurd.”

Vervolgens werd de jongen naar de Spoed Eisende Hulp (SEH) gebracht. “Daar aangekomen, zeiden ze dat mijn broertje eerst geswabt moest worden. Mijn vader gaf aan, dat hij al geswabt was en dat het resultaat negatief was. Ze gaven daarbij aan, dat het om een sneltest ging, dus moest hij opnieuw geswabt worden. Daarvoor moesten ze naar de KKF gaan.”

“De conditie van de jongen verslechterde steeds.” Bij de KKF aangekomen werd gevraagd waarom het kind naar daar gebracht was. “Ze gaven aan dat de jongen gelijk geholpen zou moeten worden bij eerste hulp. Vandaar uit (KKF) hebben ze hem pompend bij zijn hart, met een ambulance naar de eerste hulp vervoerd. Bij de eerste hulp aangekomen hebben zij apparaten voor hem gezet. De artsen gaven aan, dat de apparaten ook niet werkten. Daarna zeiden ze, dat de jongen niet meer leeft. Mijn vader zag zijn mond nog even blazen en zei ‘nee m’n jongen leeft nog’. Toen hebben ze gezien, dat hij nog leefde. Ze hebben eerst verklaard dat die jongen niet meer leeft, terwijl die jongen nog leefde. Hij kreeg zuurstof en werd aan machines gekoppeld. Ze hebben hem eerst gebracht om foto’s te maken en daarna werd hij naar de ICU gebracht. Het ging steeds slechter en op maandag, om tien uur ’s morgens ,kwam hij te overlijden.”

Laloe zegt, dat de SEH heel erg nalatig is geweest. “Als ze hem gelijk hadden geholpen, zou die jongen nog in leven zijn. In zulke gevallen moeten ze gelijk helpen. Die jongen had twee dagen niets gegeten en gedronken. Mijn vader heeft ze verzocht om hem te helpen. Maar ze zeiden nee, hij moet naar de KKF om geswabt te worden.”

Op de vraag of er andere stappen ondernomen zijn, zoals het indienen van een klacht, geeft de zus aan dat haar oom daarmee belast is. De andere broer van Avinash, die ook in het ziekenhuis lag met dezelfde klachten, is nu helemaal beter, bevestigt de zus.  “Als die andere ook zo behandeld zou worden, zou hij ook al beter zijn.” Volgens de zus had Avinash geen enkele ziekte. “Hij was een gezonde jongen. Hij was maar twee dagen ziek en nu is hij weg.”

Er werd gesuggereerd dat de klachten vermoedelijk zouden komen door het nuttigen van roti, die bij een Chinese toonbank wordt gezet voor de verkoop. De zus geeft aan dat zij haar twijfels heeft daarover. Volgens haar is de oorzaak eigenlijk niet bekend. 

SK

error: Kopiëren mag niet!