Tien dorpen aan bovenloop Surinamerivier krijgen elektriciteit via zonnepanelen

In het traditionele dorp Gengeston, in het Saramaccaans ook Gengesitonu genoemd, heeft het ceremoniële startsein plaatsgevonden van het EU/CIF-project. Het gaat om de elektrificatie van 10 dorpen aan de bovenloop van de Surinamerivier. President Chandrikapersad Santokhi was daarbij aanwezig.

Naast Gengeston worden ook de dorpen Pambooko, Amakkakonde, Abenaston, Kajapaatie, Jawjaw, Lespaansie, Adawai, Gunsi en Nieuw Aurora voorzien van 1×24 uur stroom. Het staatshoofd benadrukte, dat de regering haar beloftes nakomt. “Velen hebben beloofd. Deze regering belooft niet alleen, maar komt haar beloftes na.”

“Vandaag zijn wij komen uitvoeren, vandaag is deze regering in uw dorp aanwezig om gestalte te geven aan een elektrificatieproject”, voegde de president eraan toe.

De elektrificatie zal geschieden middels zonnepaneelsystemen, de zogenaamde solar mini-grids. Het project is begroot op euro 6 miljoen en US$ 2,25 miljoen. Deze bedragen kunnen alsvolgt worden gespecificeerd: 5 miljoen euro in de vorm van een schenking afkomstig van de Europese Unie via de Caribbean Investment Facility (CIF); 1 miljoen euro van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) gecalculeerd op basis van arbeid, transport, engineering en projectmanagement services en 2.25 miljoen Amerikaanse dollar van de IDB (Inter-American Development Bank) in de vorm van een lening.

Er zal een totaal vermogen van 1709 kilowatt in de 10 dorpen worden geïnstalleerd, waarvan 554 kilowatt voor Nieuw Aurora. De dorpen zullen collectief 820 masten leveren en er ook voor zorgen, dat 38.855m2 schoongemaakt terrein beschikbaar gesteld wordt ten behoeve van het opstellen van de zonnepanelen.

President Santokhi heeft een beroep gedaan op alle betrokken actoren om vol ijver te werken aan tijdige realisatie van het project, aldus de Communicatie Dienst Suriname vrijdag 4 februari.

error: Kopiëren mag niet!