Kustwacht en NCCR voeren olielekkage simulatie uit

De Kustwacht heeft vrijdag 28 januari technische bijstand verleend aan het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) bij een olielek simulatie oefening te Beekhuizen, nabij Suhoza Jetty, zo bericht het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) een week later, vrijdag 4 februari.

Er werd een scenario nagebootst waarbij diesel tijdens het lossen van een tanker in het water terecht is gekomen. Bij dit soort calamiteiten komt het National Oil Spill Response Plan van het NCCR direkt in actie.

Bij de simulatie was majoor Marcel Veldbloem van het NCCR aanwezig, de regisseur van deze ‘milieuramp’, waarbij verder aanwezig waren de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), de brandweer, oliemaatschappij SOL Suriname n.v en Gow2Energy Suriname.

Er werd een praktische oefening uitgevoerd om de weggelekte olie in te dammen door middel van een drijvende barricade, de zogenaamde booms. Hierbij werd voornamelijk de medewerkers van SOL, Gow2 en de drandweer, de kleine kneepjes aangeleerd om bij eventuele toekomstige olielekkages, snel en efficiënt aan de slag te gaan.

Aan deze simulatie oefening hebben in totaal ruim 30 personen deelgenomen, waarbij de Kustwacht haar vaartuigen heeft ingezet en het equipment voor het indammen van de uitgelekte olie.

BiZa vermeldt niet in haar bericht of de Kustwacht en het NCCR voldoende materiaal, zoals booms, in huis hebben om op een goede wijze in actie te kunnen komen bij een groot olielek bij een olieplatform voor de kust van Suriname…. Zijn zij voorbereid op een grote olieramp?

error: Kopiëren mag niet!