RUMAS levert 10 gecertificeerden af

“Na zo een training weet je bijna honderd procent dat ze zijn veranderd”

Afgelopen woensdag leverde stichting RUMAS 10 gecertificeerde cursisten af aan de maatschappij. De deelnemers hebben een proces doorlopen waarin ze zijn voorbereid om hun plek in de maatschappij in te nemen. “De jongens zijn technische vaardigheden bijgebracht”, vertelt Emmy Hart, voorzitter van RUMAS. Daarnaast maakten het aanleren van ‘basic life skills’ onderdeel uit van de training.

“Basic life skills maken je sterker in het leven”, vervolgt Hart. “De jongens zijn gegroeid, ze hebben verteld, dat ze door de training anders zijn gaan denken en handelen en ook hun vrienden en familie herkennen ze niet meer”, merkt Hart trots op.

Een van de onderdelen is het gericht trainen op het beheersbaar maken van agressief gedrag. Buiten de stad, in Bosbivak, lag een intensieve training aan de basis voor de ‘metamorfose’ van de deelnemers. Drugs, alcohol en seksualiteit zijn onderwerpen die in de bossen worden besproken door deskundigen. “Na een dergelijke training weet je bijna honderd procent dat die groep veranderd is”, laat Hart optekenen. Toch wijst zij op het risico, dat wanneer deelnemers huiswaarts terugkeren en weer terechtkomen in de oude sociale structuren van huis en vrienden, de beoogde verandering een beetje moeilijk wordt. Ook hierover is nagedacht in de afgelopen jaren. RUMAS wijst mentoren aan die de deelnemers blijven begeleiden.

“We trainen ook de ouders”, aldus Hart. “De ouders leren beter op te letten en anders met hun zonen om te gaan.” Hart wijst erop, dat meer trainingen nodig zijn om mensen te versterken. Juist vanwege de omgeving van deze doelgroep waar ‘peer pressure’ een rol speelt, vooral door het uitvallen van verenigingen en buurtwerk over het algemeen, is de aandacht voor dit onderwerp nodig, laat Hart weten. “Want Suriname zit momenteel in een dal, besluit zij.

RB

error: Kopiëren mag niet!