De grote gele Jumbo draag- en plastic tas


De opvallende grote gele Jumbo draag- en plastic tas zijn waarschijnlijk de meest bekende draag- en plastic tassen in Suriname. Waar je ook komt zie je wel ergens zo’n gele tas. Ze zijn onder andere te vinden en te zien in de Centrale Markt in Paramaribo waar ze door een aantal standhouders aan hun klanten worden verkocht. En soms zie je ze bij tientallen achter een stand hangen.

De tassen vinden hun oorsprong in Nederland, in een van de   Jumbo-supermarkten. Het is de op een na grootste supermarktketen van Nederland, achter het ‘blauwe’ Albert Heijn. Er werkten (inclusief hoofdkantoor en distributiecentra) anno 2020 ongeveer 85.000 mensen. Sinds 2019 is Jumbo ook actief in België met meer dan 20 winkels. In Nederland waren eind september 2021 zo’n 700 Jumbo supermarkten.

Van geen enkel ander Nederlands bedrijf zie je in Suriname zoveel draag- en plastic tassen als die gele van de Jumbo. Wie een tas wil ontdekken van een concurrerende Nederlandse supermarktketen, zal heel goed moeten zoeken. 

Er lijkt een bloeiende handel in de gele tas te zijn. Natuurlijk, er is veel familieverkeer over en weer tussen Suriname en Nederland vice versa. Vaak zullen de gele Jumbo tassen in de reisbagage van passagiers zitten voor familie in Suriname en in verzonden postpakketten. Maar, gelet op de grote hoeveelheid, alleen al in Paramaribo, lijkt het erop dat er een heuse handel schuil gaat achter de schermen.

Volgens door Dagblad Suriname verkregen informatie worden de Jumbo-tassen al verkocht voor tussen de SRD 10 en SRD 15. Ze worden zelfs doorverkocht.

Op het hoofdkantoor van Jumbo Supermarkten B.V. in het Nederlandse Veghel wordt verrast gereageerd, wanneer men verneemt dat er zoveel van hun gele tassen gebruikt worden in dat verre Suriname, waar nota bene geen enkele Jumbo-supermarkt is. 

“We zien het als een compliment”

In een reactie tegenover Dagblad Suriname zegt Laura Valks-Piessens, Senior adviseur corporate communicatie Corporate Communications & Sustainability van Jumbo Supermarkten N.V.:

“Wij verkopen geen gele Jumbo tassen in Suriname. Deze tassen worden enkel in Nederlandse Jumbo winkels verkocht. We verkopen er per week wel erg veel, dus het is goed denkbaar dat de tassen worden meegenomen op vakanties en/of familiebezoek en daardoor veelvuldig opduiken in Suriname. We zien het als een compliment dat er daar zoveel interesse is in onze tas en dat ze zo gewild zijn.”

Op de vraag of het bedrijf wellicht plannen heeft om een supermarkt in Suriname te openen zegt zij: “We hebben momenteel geen plannen om een winkel in Suriname te openen. Mocht in de toekomst ooit het geval zijn, dan maken we dat zeker bekend.”

In ieder geval is de naam Jumbo al een begrip geworden in Suriname, dankzij de vele gele draag- en plastic tassen.

PK

error: Kopiëren mag niet!