Kind zijn en een kind hebben is helemaal niet gemakkelijk – Deel 1

De financieel- en economische crisis en daar bovenop ook nog eens de Covid-pandemie hebben het voor velen moeilijk gemaakt, maar het is vooral moeilijk voor jonge moeders. Enkele tieners die vroegtijdig het moederschap zijn begonnen, zeggen dat het heel zwaar is. Met de zorg en hun kind en de vaste lasten is het heel zwaar.

“Een kind zijn en een kind hebben is helemaal niet gemakkelijk”, zegt Aimee, een van de tienermoeders. Haar zoontje is nu een jaar oud. Zij geeft aan dat zij vroegtijdig heeft kunnen leren over het leven. “Als tiener woon je nog bij je ouders, ga je naar school of je doet kleine klusjes om wat te verdienen. Ik kwam in de verleiding, die niet goed was voor mij. Als tiener heb je een idool en wil je bijvoorbeeld het beste zelfs worden, maar bij mij is dat mis gelopen”, zegt Aimee.

“Doordat ik gevochten heb met het leven is het veel moeilijker geworden voor mijn ouders. Naast de kosten van mij, mijn broertje en mijn kind, heb je de vaste lasten. Dat red je bijna niet. Door de kleine klusjes die ik nog kan doen, koop ik wegwerpluiers of kleren voor  mijn kind, maar ik moet me concentreren op mijn schoolwerk nu. Van mijn ouders moet ik de school afmaken en als moeder nu is die moeder er ook. Ik heb van kleins af gezien dat mijn moeder alles zelfs deed. Natuurlijk was mijn vader er ook, maar dat zij als vrouw kookt, werkt, het huis ook onderhoud, voor mij en mijn broertje zorgt en ons helpt met schoolwerk en nog veel meer in een keer en zij niemand lastig heeft gevallen, niet eens mijn oma. Nu ik moeder ben en mijn moeder alles voor mij doet, heb je een machteloos gevoel en dat wil ik niet. Ik wil alles zelf doen voor mijn kind. Mijn moeder vind het niet erg, maar ik merk de druk wel en stress die zij heeft”, zegt Aimee.

“Ook moest ik leren hoe ik alles voor mijn kind moet doen. Ik heb mijn ouders diep teleurgesteld, maar ik heb geen zonde begaan om een onschuldig kind uit zijn leven te rukken. Dat hebben mijn ouders mij ook geleerd. Ik had heel wat niet meegenomen wat mijn ouders mij geleerd hadden, maar nu besef ik het wel. Ik hoop dat een ieder goed nadenkt alvorens stappen te nemen in het leven. Vooral op jonge leeftijd. Haast je niet met het leven, ook al lijkt het nog zo gemakkelijk, de moeilijke dingen kom je wel tegen.” 

Een andere tiener zegt, dat zij niet had verwacht dat moederschap zo moeilijk is. “Op jonge leeftijd ben ik uit huis gegaan en dan weer terug en dan weer weg, en toen leefde ik al met mijn vriend in huis. Vroeg opstaan was altijd een probleem en zo ging ik ook niet vaak naar school. Helpen in huis deed ik ook niet en slapen deed ik vaak en met vrienden hangen. Nu is dat veel moeilijker. Ik ben met iemand gaan inwonen. Het was leuk, maar nu komen de echte testen in het leven. Ik slaap helemaal niet en hoe ik niet werk ben ik afhankelijk van de vader van mijn kind”, aldus de tienermoeder.

“Die doet zijn best, maar soms lukt het ook niet doordat hij geen vast inkomen heeft. Mijn moeder staat mij wel bij en daarvoor ben ik haar heel dankbaar. Ondanks de ellende die ik haar heb aangedaan is zij er. Nu begrijp ik waarom mijn moeder achter mij aan zat om het beste van mijn leven te maken. Het komt soms goed, maar het kan ook verkeerd gaan. Ik hoop dat ik het red en het beste van kan maken.” 

TM

error: Kopiëren mag niet!