Geen total lockdown tijdens Chinees Nieuwjaar

In de samenleving blijkt enige ruis te zijn omtrent de vraag of er tijdens het Chinees Nieuwjaar, dinsdag 1 februari, een total lockdown geldt. Het antwoord is nee. Dat heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking de redactie van Dagblad Suriname laten weten. Uiteraard gelden die dag wel de gebruikelijke Covid-19-maatregelen.

Ook in 2021 gold er geen total lockdown op de dag dat het Chinees Nieuwjaar, in besloten kring, werd gevierd.

De regering besliste in mei vorig jaar, dat er een total lockdown zou gelden op alle nationale feestdagen, om ‘mass spreading’ van het coronavirus te voorkomen. Maar, medio november kwam de regering alweer terug op dat besluit. “Voor nationale feestdagen, gelijkgesteld aan de zondag, is het uitgaansverbod niet langer vanzelfsprekend van toepassing. Er zullen steeds specifieke richtlijnen en instructies worden uitgevaardigd ter regulering van de bewegingsvrijheid”, zo werd toen bekendgemaakt.  

Het Chinees Nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of Lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese feestdagen. Het wordt gevierd op de eerste tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender. Het Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de draken- en leeuwendansen. 

Het was bij het ter perse gaan van Dagblad Suriname, zondagavond, nog niet bekend of en zo ja, wat de overkoepelende Chinese associatie, Suriname Chinese United Association (SCUA), dinsdag aan eventuele activiteiten heeft gepland. Vorig jaar kon de SCUA de Temple Fair niet houden, waar de gemeenschap normaal gesproken kan genieten van onder andere kunstwerken, eten en een mooie show. 

PK

error: Kopiëren mag niet!