Oud-directeur SPSB, Kromosoeto, tot 5 jaar cel veroordeeld

De oud-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) Ginmardo Kromosoeto is maandagmiddag 31 januari door de Kantonrechter veroordeeld tot 5 jaar cel, met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, en een boete van SRD 150.000, bij niet betaling te vervangen door 12 maanden celstraf.

Volgens de rechter staat het vast, dat Kromosoeto heeft deelgenomen aan een criminele organisatie. Kromosoeto, Robert van Trikt (ex-president van de Centrale Bank van Suriname), Gillmore Hoefdraad (oud-minister van Financiën en al vele maanden op de vlucht voor Justitie en politie) en Faranaaz Alibaks-Hausil, ex-directrice Legal, Compliance & International Affairs van de Centrale Bank van Suriname (zij werd maandagochtend tot drie jaar celstraf veroordeeld, met aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht) hebben volgens de rechter onrechtmatige trekkingen van gelden bij de Centrale Bank van Suriname verricht. Voor een bedrag van SRD 3 miljard werd aan blanco kredieten verstrekt aan het ministerie van Financiën.

Kromosoeto wordt door het Openbaar Ministerie gezien als medepleger van overtreding van de Anti-Corruptie Wet. 

De rechter verwijt Kromosoeto onder andere, dat hij andere belangen dan die van de staat heeft gediend. Hij heeft de belangen van oud-minister Hoefdraad gediend.  

Volgens de rechter hebben Kromosoeto en zijn medeverdachten de economie ernstig ontwricht door hun handelingen. Ook zou de rechtsorde geschokt zijn door de acties van Kromosoeto in zijn functie als SPSB-directeur.

error: Kopiëren mag niet!