Rapar, de basis van Rapar Broadcasting Network (RBN) werd 65 jaar geleden gelegd

Vandaag 65 jaar geleden, op 28 januari 1957 werd Rapar opgericht. Het is de basis van de onderneming, heden ten dage Rapar Broadcasting Network (RBN). Directie en personeel blikken terug en geven het volgende aan in een gesprek. 

Historie 

Wijlen Wilfred Lionarons heeft toen aan wijlen Noer Pierkhan tevens grootvader van huidig directeur Faried Pierkhan het advies gegeven om een advertentiebureau op te richten. Een maand na de oprichting van Rapar werd op 10 maart 1957 ‘The first Indian Advertising Agency Acme Service’ opgezet. Vermeldenswaard is dat Noer Pierkhan zendtijd kocht bij Rapar voor Hindoestaanse uitzending. Acme Service is het oudste advertentiebureau van Suriname. In 1976 is door Lionarons de eerste particuliere zender verkocht aan Rashied Pierkhan.

Tot heden is het bedrijf in handen van de familie Pierkhan en is uitgegroeid tot Rapar Broadcasting Network (RBN). De groei is merkbaar. In het gebouw aan de Mr. J. Lachmonstraat zijn momenteel drie radiostations en twee televisiestations ondergebracht. Rapar is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken mediabedrijf dat haar ingenomen plaats binnen de Surinaamse gemeenschap eer aandoet. Naast de genoemde bedrijven hebben we ook nog, onder dezelfde leiding, Dagblad Suriname en laatstelijk Green Dot erbij gehad. Vanaf haar oprichting tot heden zijn reeds vier generaties nauw betrokken bij de algehele organisatie en de leiding van dit mediabedrijf. Deze zijn wijlen de heer Noer Pierkhan, gevolgd door wijlen de heer Rashied Pierkhan, vervolgens de heer Faried Pierkhan samen met Fardien Pierkhan. Rapar heeft vele omroepers grootgebracht.

Radio- en TV-presentatrice Sadhna Doerga

Een bekende radio- en tv-presentatrice is Sadhna Doerga. Zij is tot heden als RJ verbonden aan RBN/ACME. “Met alle generaties Pierkhan heb ik mogen werken in de afgelopen 26 jaar. Heel fijn samengewerkt met de generatie van wijlen Rashied Pierkhan, daarbij ook met Shaheed en Shabier Ishaak. Zodoende heb ik veel geleerd en dat heeft ook bijgedragen aan een succesvolle carrière bij Rapar. Van de generatie erna, van Faried Pierkhan, ook heel veel geleerd en ik leer nog steeds elke dag iets erbij. Radio is leuk, het gaat om het entertainen van luisteraars. Het gevoel dat er duizenden mensen naar je luisteren is op zich heel bijzonder. Je wordt op straat herkend en mensen willen graag een babbeltje maken. De waardering en respect die je krijgt is onbeschrijfelijk en daar ben ik zowel mijn guru’s alsook mijn fans dankbaar voor. Dat rapar 65 jaar bestaat en ik er deel van ben daar ben ik erg trots op”, aldus Sadhna Doerga. 

Omroeper Mahinder Kalicharan

“Ik ben bij Rapar begonnen op 16 oktober 1991, ongeveer 30 jaar terug, in de functie van omroeper bij Acme radio. Het meeste contact heb ik met de heer Faried Pierkhan. Met de nieuwe generatie heb ik niet zo een contact, maar dat komt zeker nog. Het mooiste moment voor mij was Hot Voice Mix, het aankondigen van de contestanten op het podium. Verder de huldiging in verband met met 50 jaar Rapar in Flamboyant Park.” 

Radio-presentatrice Kiran Aradhna

Nog een radiopresentatrice die tot heden verbonden is aan RBN is Kiran Aradhna. Zij zegt het volgende in een gesprek. “In 2003 begon ik bij RBN als omroepster bij radio Noer toen 92.1, in dienst genomen door Sherien Pierkhan. Verder kreeg ik ook instructies en leerde veel van wijlen Rashied Pierkhan, Shahied Pierkhan en wijlen Shabier Ishaak. Het was toen en nu ook even fijn om in het bedrijf van de familie Pierkhan te mogen werken. En uiteraard hoop ik als omroepster dat het altijd zo mag zijn. Met een goede verstandhouding tegenover elkaar bereik je veel meer samen in een bedrijf. Hierbij heb ik vele leuke momenten gekend in het bedrijf, als ook minder leuke momenten, bijvoorbeeld dat onze omroepiconen ons zijn voorgegaan. Hierbij de felicitaties aan het hele Acme team en ook in het bijzonder aan de familie Pierkhan”, aldus Kiran

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!