Minister Albert Ramdin bevestigt nogmaals: “Suriname wordt lid van regionaal blok Prosur”

‘Unasur bestaat de facto niet meer’

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft donderdag in Colombia deelgenomen aan de Prosur-Summit. Hij heeft aangegeven dat Suriname formeel lid wordt van het regionale blok dat de Unasur vervangt. Eerder had president Chandrikapersad Santokhi de intentie tot toetreden al kenbaar gemaakt. Het Surinaamse staatshoofd heeft eerder ook deelgenomen aan een buitengewone vergadering van Prosur-leden en ze toegesproken.

Brede agenda 

Minister Ramdin heeft aangegeven, dat hij aan brede agenda zal uitwerken in Colombia. Hij heeft de Prosur top toegesproken. Daarnaast zal de bewindsman bilaterale gesprekken voeren met zijn Colombiaanse ambtgenoot. Het ligt dus in de bedoeling dat Suriname lid wordt van Prosur. Minister Ramdin vertegenwoordigde president Santokhi. Er wordt ook een Caricom-Colombia bijeenkomst gehouden.

Afbrokkelende Unasur en oprichting Prosur 

Ramdin gaf tegen lokale media aan, dat de Unasur de facto niet meer bestaat. Suriname is nog één van de weinige leden van Unasur. Bolivia en Uruguay maken samen met Venezuela de rest uit. De problemen in Venezuela, met name het regiem van Nicolas Maduro, is de belangrijkste oorzaak van het uiteenvallen van Unasur.

Het Forum voor de Vooruitgang en Ontwikkeling van Zuid-Amerika (Prosur) is een initiatief van de presidenten Sebastián Piñera van Chili en Iván Duque van Colombia, voor de oprichting van een integratie-orgaan ter vervanging van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur). In de woorden van de Colombiaanse president, die de aankondiging op 14 januari 2019 deed, zou Prosur “een Zuid-Amerikaans coördinatiemechanisme zijn voor openbaar beleid, ter verdediging van de democratie,  de markteconomie,  met duurzaamheid en met gepaste toepassing.” Op 18 februari 2019 zei de president van Chili, Sebastián Piñera, dat “dit nieuwe forum open zal staan voor alle Zuid-Amerikaanse landen die aan twee vereisten voldoen: volledige geldigheid van de rechtsstaat en volledig respect voor vrijheden en mensenrechten”. De Prosur is een rechtse reactie op de linkse Unasur. 

Regering Bouterse steunde Maduro 

In maart 2019 hebben Argentinië, Brazilië, Colombia, Chili, Ecuador, Guyana, Paraguay en Peru de Verklaring van Santagio getekend. Hiermee was het fundament gelegd om Prosur op te richten. Afgevaardigden uit Suriname, Bolivia en Uruguay benadrukten hun vastberadenheid en steun voor Venezuela en de aanspraak van Nicolas Maduro als president van het land. Ze weigerden de opkomende alliantie goed te praten.

De regering van oud-president Desi Bouterse heeft Maduro en de Venezolaanse regering door dik en dun ondersteund. De NDP, die van oudsher ook banden heeft met linkse regeringen, bleef de linkse opvolger van Hugo Chavez ondersteunen. Met de komst van de regering Santokhi lijkt er langzamerhand verandering in te komen. Eerder heeft de regering Santokhi in de kwestie Venezuela als standpunt dat Venezuela zelf aan zijn problemen moest werken en keurde buitenlandse inmenging af. 

Rol Prosur

Het is onduidelijk of Suriname nu de Unasur zal verlaten. Santokhi had destijds niet duidelijk gemaakt of met het toetreden tot Prosur, het Surinaamse standpunt is veranderd. Bij een Prosur-summit vorig jaar zei hij: “Wij moeten collectieve inspanningen leveren om Prosur te professionaliseren als een representatieve organisatie van waaruit Zuid-Amerikaanse opvattingen aan de wereld kunnen worden gepresenteerd. Naar mijn mening kan Prosur op een zinvolle manier bijdragen aan eenheid, vrede, samenwerking, wederzijds respect en duurzame ontwikkeling in Zuid-Amerika. Prosur kan ook bijdragen aan de bestrijding van regionale onveiligheid en georganiseerde misdaad, gebaseerd op waarden van democratie, mensenrechten en de rechtsstaat.”

SAM

error: Kopiëren mag niet!