Burgers willen veilig fietsen

In je vrije tijd iets leuks met je kind doen, daar streven ouders naar. Samen fietsen is één zo’n activiteit.  In deze tijd echter gaat dat moeilijk en is het bovenal gevaarlijk om te fietsen.

Kemp, die in zijn jonge jaren vaak fietste, geeft aan dat fietsen gezellig is in een groep en ook goed is voor de gezondheid en het lichaam.  “Ik fietste vaak verre afstanden, maar besloot na een aanrijding het dichtbij huis te houden. Met het verkeer nu is het heel moeilijk vooral met een minderjarige kind.” Kemp probeert namelijk toch zijn zoon te leren fietsen, maar dat kan alleen in de vroege ochtend of bij het vallen van de avond.

“Ik ben vaak in de ochtend aan het fietsen. Zonder dat ik mijn zoon wakker maak, staat hij zelf op om mee te komen. Hij geeft aan dat het hem een goed gevoel geeft voor hij naar school gaat. Het is inderdaad goed voor het lichaam en je eigen ik. De reden waarom ik die tijden kies om te rijden is, omdat er geen fietsen noch bromfietsen pad is in mijn woonwijk. Ik moet enkele blokken verder om te kunnen fietsen. Maar, je moet toch voorzichtig zijn. In de middag wordt het fiets- en bromfietspad ook tot een rijbaan voor auto’s gemaakt. Ook al staan er borden, maar voor  roekeloze bestuurders is het geen probleem. Ik ben letterlijk de enige in de buurt die nog kiest te fietsen, terwijl anderen liever iets anders zoeken te doen.”

Maureen die vorig jaar een fiets kocht voor haar zoon, geeft aan dat hij alleen op het erf mag fietsen. “Als hij op bezoek gaat bij oma op Commewijne neemt hij zijn fiets mee en geniet hij op het groot perceel van oma. De wegen in Suriname zijn niet om te fietsen. De wegen zijn in slechte staat en al zie ik een fietspad toch durf ik het niet. Het is ook niet verstandig te fietsen in een verlaten buurt.”

Een andere burger geeft aan dat zij wel met haar dochtertje fietst. “Met haar fiets ik wel korte afstanden van waar ik weet, dat er genoeg ruimte is voor voetgangers en fietsers en bromfietsers.

“Mijn woonwijk is gelukkig zo georganiseerd, maar toch heb je enkelen die het bromfietspad als parkeerplaats gebruiken. Ik probeer wel verre afstanden te fietsen, zodat ik aan de ene kant fit kan blijven en mijn conditie kan opbouwen. Je maakt als fietsers toch veel ellende mee in het verkeer. Ook al rij je helemaal aan de zijkant van de weg, toch wordt er getoeterd voor je om nog meer naar de zijkant te gaan. Hoe doe je dat, als de weg al niet goed is? Of als er troep op de weg ligt en als de goten en sloten niet op tijd verzorgd worden en het gras en onkruid helemaal op het asfalt is gegroeid?”, aldus de burger.

“Je raakt door het getoeter zenuwachtig. Ik geef het niet zo snel op.” De vrouw zegt verder, dat zij gemerkt heeft dat zij meer mensen in haar woonwijk heeft gemotiveerd om te fietsen.

“Ik ben nu vanaf 5 uur in de ochtend samen met vier anderen mensen in de buurt aan het fietsen. Soms in de vooravond ook een gezellige kiek met mijn de kinderen erbij. Ons land heeft veel ruimte. Kan er een park opgezet worden waar men toch naar toe kan met al die drukte in hun leven? Een plek waar men kan fietsen, genieten van het natuur, waar je kan lopen met je hond, waar men spelletjes kan organiseren voor kinderen en leuk buiten dineren, een plek waar auto’s niet toegestaan zijn en er ook extra beveiliging is. Vaak worden voorbeelden van het buitenland overgenomen, dan kan dit toch ook?’, vraagt de burger zich af. “Dat zou best wel een goede investering zijn. Kinderen hebben de motivatie nodig en het gevoel dat zij nog kind mogen zijn en genieten van hun jeugd. Het gaat ook voor minder hangjongeren zorgen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!