ABS: Consumentenprijzen in jaar tijd gemiddeld met 60.6% gestegen

Volgens voorlopige cijfers van de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de consumenten
prijzen op maandbasis (basis: april 2016 – juni 2016) in december 2021 ten opzichte van november 2021 gemiddeld met 1.3 % gestegen.

Vergelijken we december 2021 met december 2020 dan zijn de consumenten prijzen gemiddeld met
60.6% gestegen, aldus het ABS.
Het betreft de prijzen opgenomen van 1 december 2021 t/m 30 december 2021.

De consumentenprijsindex (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. De CPI wordt vaak “index voor de kosten van levensonderhoud” (COL) genoemd, maar dat is niet geheel juist aangezien in een COL substituties onder meer als gevolg van veranderingen in relatieve prijzen en in smaak wel en in CPI niet worden meegenomen.

Er zitten 316 items in Suriname’s CPI pakket en prijsopnames worden verricht in Paramaribo & Wanica (bij circa 170 meetpunten), Nickerie inclusief Wageningen (bij circa 115 meetpunten), Coronie & Saramacca (bij circa 105 meetpunten), Commewijne (bij circa 120 meetpunten) en in Para (bij circa 120 meetpunten) bij een totaal van circa 630 meetpunten.

error: Kopiëren mag niet!