Scholencomplex Commewijne loopt vertraging op

In december 2021 had de directrice Beroepsonderwijs van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Gracia Valies-Ormskirk, een oriëntatiebezoek gebracht aan het scholencomplex in Commewijne, dat in aanbouw is.

Zoals het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur in een persbericht aangaf, zou er gedurende vijf jaar geen activiteiten op de locatie zijn uitgevoerd. Tijdens dat bezoek werd de delegatie door Natin-leerkrachten Fauzia Abdoelrahman en Michael Kariem geïnformeerd over het ontstaan en de huidige stand van zaken van het gebouw. Het is namelijk de bedoeling om enkele richtingen van het Natin dichterbij de scholieren in Commewijne te brengen.

Natin-leerkracht Fauzia Abdoelrahman zegt in een gesprek met Dagblad Suriname, dat het namelijk zo is, dat zij van het Kabinet van de President vorig jaar vernomen hebben, dat de aannemer zijn stukken moest opsturen en dat er verder afgehandeld zou worden. “De aannemer moet nog betaald worden, dan pas kan het gebouw overgedragen worden en mogen wij in principe beginnen met inrichten. Wat we ook horen is, dat de aannemer al een deel van zijn geld heeft gehad. Wat hij nog wil is een soort koerscompensatie.” Abdoelrahman geeft verder aan, dat zij niet precies weet of het Kabinet van de President verder heeft afgehandeld met de aannemer, want de aannemer beweert van niet. Ook krijgen zij bij navraag te horen dat de stukken bij het ministerie van Openbare Werken liggen, omdat dat ministerie belast is met overheidsgebouwen. Zij stelt dat het vermoeden bestaat dat de stukken daar worden achtergehouden, omdat er eigenlijk een politiek spel wordt gespeeld. 

Volgens Abdoelrahman had het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur beloofd dat ze een commissie zou installeren die belast zou zijn met de voorbereidingen van de opstart voor een Natin in dat gebouw. “Tot op heden heeft MinOWC de commissie niet geïnstalleerd.” Ook geeft Abdoelrahman te kennen, dat er een heleboel sponsoren/donoren zijn, die wat willen geven, maar daarvoor een zwart op wit bewijs willen hebben. Zij geeft daarbij aan, dat het MinOWC op zich laat wachten. De documenten kunnen zij nog steeds niet in handen krijgen.

“Het gebouw is ongeveer 5-7 jaren geleden daar opgezet. Maar, ze zijn gestopt vanwege verschillende redenen zoals de betaling, de koersontwikkeling. Het gaat dus om twee gebouwen. Het gebouw aan de voorkant is voor 90 procent af.” Het gebouw aan de achterkant is op de afbeelding te zien. Abdoelrahman zegt dat beide gebouwen eigenlijk bestemd zijn voor het Natin. Zij geeft aan niet te begrijpen waarom men pas op het laatste moment wacht om actie te ondernemen, omdat inrichten een paar maanden zal duren, zeker als men in oktober van dit jaar van start wilt gaan. 

“Ik heb persoonlijk met de minister van Openbare Werken, Riad Nurmohamed, gesproken en hij staat niet echt open voor samenwerken. Hij had graag, dat het een VHP-aangelegenheid moest worden en geen NPS-aangelegenheid. Aan de andere kant van de tent heb ik ook persoonlijk gesprekken gevoerd en die geven aan, dat het een NPS-aangelegenheid moet worden en geen VHP-aangelegenheid. Dit onderling gedrag maakt dat het project elke keer weer vertraging oploopt. We worden opgehouden. Er zijn een heleboel donoren/sponsoren, maar als je stukken niet orde zijn, is er geen vertrouwen en gaat niemand met je in zee willen gaan”, aldus Abdoelrahman.

De redactie van Dagblad Suriname heeft contact opgenomen met de directrice van Beroepsonderwijs, om te informeren wat de stand van zaken is met betrekking tot dit project, maar heeft vooralsnog geen reactie ontvangen.

SK

error: Kopiëren mag niet!