Mede dankzij Cojo, Mentor en Present zijn wij nu een bromki dyari

Aan de Heiligenweg zal woensdag 26 januari aandacht zijn voor de slaven Cojo, Mentor en Present middels een herdenking. Op deze dag in 1833 werden deze 3 slaven levend verbrand op de plek waar nu een gedenksteen staat.

Veel bewoners uit de stad hadden zich verzameld aan de Heiligenweg om getuige te zijn van de straf. In de nacht van 3 op 4 september 1832 woedde een brand in Paramaribo. Een woning aan de Heiligenweg vloog in brand. Maar liefst 46 woon- en pakhuizen en 13 gebouwen moesten het ontgelden door deze vuurzee, ontstoken door de verzetshelden Cojo, Mentor en Present.

Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman, zegt dat al deze momenten van verzet in onze geschiedenis ervoor hebben gezorgd dat de slavernij in 1863 werd afgeschaft. Hij vertelt dat de brandstichting een manier is geweest voor de slaven om aandacht te vragen voor hun situatie, de machthebbers zagen ze echter als brandstichters en criminelen. “Het is belangrijk dat wij bij dit soort momenten van onze geschiedenis stilstaan zodat wij weten dat er vanwege onrecht verzet is gepleegd, omdat er geen andere mogelijkheden waren. De mensen konden zich in die tijd niet beroepen op andere middelen.” Wijngaarde juicht deze manier van verzet niet toe, maar laat ook merken, dat deze mensen in slavernij geen andere mogelijkheden hadden.

Het belang van dit moment is dat al deze vormen van verzet voor een ontmoediging hebben gezorgd om de slavernij voort te zetten. “Een reeks van verzetsmomenten hebben tot de afschaffing van de slavenhandel en later de afschaffing van de slavernij geleid”, verduidelijkt Wijngaarde.

Herdenking

De Feydrasi zal op een bescheiden manier de geschiedenis herdenken bij het monument, dat in 2000 door de Feydrasi is geplaatst. De plek is niet toevallig gekozen, maar na gedegen onderzoek is komen vast te staan dat op die plek Cojo, Mentor en Present samengebracht werden, vanuit Fort Zeelandia, voor de tenuitvoerlegging van de opgelegde straf. “Daar op die plek zullen wij een bloemenhulde brengen, want hun bijdrage heeft er mede voor gezorgd dat wij nu een bromki dyari zijn”, zegt Wijngaarde.

De inloop begint om 10.30 uur en de herdenking vangt om 11.00 uur aan.

RB 

error: Kopiëren mag niet!