Heibel in Assemblee over woonadres lid Sadi

Tijdens de openbare vergadering van de Nationale Assemblee gisteren ontstond er op enig moment heibel rond het woonadres van het lid Ann Sadi (NDP). Mahinder Jogi (VHP) concludeert, dat zijn collega van de oppositie die bij de laatste verkiezingen voor het district Commewijne is gekozen, niet heeft voldaan aan het domiciliebeginsel van de kiesregeling en daardoor eigenlijk niet in het parlement hoort. Hij vroeg de parlementsvoorzitter een onderzoek in te stellen.

Volgens de kiesregeling dient een kandidaat voor het lidmaatschap van het parlement tenminste 2 jaar voor de verkiezingen in het district te wonen alwaar hij of zij zich kandidaat heeft gesteld. Uit een contract die de burger Ann Sadi  op 1 augustus 2018 heeft getekend met het SZF voor de huur van een gebouw te Tamaredjo, Commewijne, voor de dienstverlening in het district, zou blijken dat betrokkene een adres heeft opgegeven in Paramaribo. Terug rekenend van de dag van de verkiezingen op 25 mei 2020 zou dat 22 maanden zijn. Dat is nog geen twee jaar, dus concludeerde Jogi, dat het lid Sadi niet heeft voldaan aan de domiciliebeginsel.

De conclusie van Jogi heeft de woede op de hals gejaagd van de NDP-fractie. De orde van de vergadering dreigde ernstig verstoord te raken. Na een korte schorsing door Assembleevoorzitter Marinus Bee om de rust terug te brengen, zei Ann Sadi bij een persoonlijk feit, dat Jogi verkeerd is geïnformeerd en verkeerde conclusie trekt.

Haar fractiegenoot Melvin Bouva noemde de aanval van Jogi op Sadi laag, temeer het om een kwestie gaat die totaal niet aan de orde was.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar zei, dat er absoluut niks aan de hand is, en dat het adres in bedoeld contract slechts een correspondentieadres is.

VHP-fractieleider Asiskumar Gajadien zei, dat Jogi zijn punt had gemaakt en deed een beroep op zijn fractiegenoot de zaak verder over te laten aan de leiding van het parlement. Uit de reacties van de fractieleiders van zowel de oppositie als de coalitie, alsmede die van de Assembleevoorzitter ,bleek wel dat de door Jogi aangekaarte issue hen ietwat ongemakkelijk zat. De zaak werd afgedaan met de mededeling, dat de Assembleevoorzitter de documenten zal bekijken.

SS

error: Kopiëren mag niet!