Commissie van rapporteurs Assemblee bezoekt Asidonhopo in kader wetsontwerp Collectieve Rechten Inheemse en Tribale Volken

De commissie van rapporteurs belast met het vooronderzoek voor het wetsontwerp Collectieve Rechten van de Inheemse Volken en Tribale Volken heeft zondag 23 januari een werkbezoek gebracht aan de residentie van het grootopperhoofd der Saramaccaners, Albert Aboikoni, te Asidonhopo in het district Sipaliwini, zo meldt De Nationale Assemblee.

In een krutu zijn het grootopperhoofd en andere leden van het traditioneel gezag en de vertegenwoordigers van de Vereniging van de Saramacaanse gemeenschap geïnformeerd over het wetsontwerp. Om te komen tot een goed wetsproduct worden stakeholders van gedachten te gewisseld. Naast Asidonhopo zullen er ook werkbezoeken afgelegd worden in andere gebieden.

Het doel van deze wet is de garandering van de rechtszekerheid en rechtsbescherming van de Collectieve Rechten van Inheemse Volken en Tribale Volken in Suriname. Hiertoe worden deze volken als zodanig erkend als rechtspersoon, zodat zij nu, in tegenstelling tot voorheen, voor en namens zichzelf als collectief op recht en in het bijzonder een rechtspraak een beroep kunnen doen.

De wet is op 15 juni 2021 ingediend door de regering. De commissie van rapporteurs bestaat uit de leden Asiskumar Gajadien (voorzitter), Jennifer Vreedzaam, Josafath Kanapé, Ebu Jones, Patricia Etnel , Ronny Asabina en Ronny Aloema.

error: Kopiëren mag niet!