Engeland wordt weer ‘normaal’ na opheffen alle Covid-maatregelen

Nog onduidelijk wanneer Omicron zijn piek in Suriname bereikt…..

Een groot deel van de coronamaatregelen in Engeland wordt per volgende week donderdag opgeheven. Het is vanaf dan niet langer verplicht om mondkapjes te dragen en ook de thuiswerkplicht en het coronatoegangsbewijs vervallen, maakte premier Boris Johnson woensdag bekend.

Johnson is ook van plan de isolatieplicht na een coronabesmetting te schrappen. De overheid stuurt er dan wel nog op aan dat burgers in isolatie gaan na een infectie, maar kan dat dan niet langer wettelijk afdwingen. De wet die dit regelt loopt in maart af, Johnson wil die dus niet verlengen en mogelijk zelfs eerder al opschorten. De maatregelen waren ingesteld om de Omicron-variant van het coronavirus te lijf te gaan.

“Nu Covid endemisch wordt, moeten we wettelijke verplichtingen vervangen voor advies en aanbevelingen”, lichtte de premier de versoepelingen toe in het parlement. Volgens hem moeten de Britten met het coronavirus leren leven. Johnson zei ook dat het loslaten van de coronaregels voor een groot deel te danken is aan de Britse boostercampagne.

Nadat de besmettelijkere Omicron-variant van het coronavirus eind vorig jaar opdook in Groot-Brittannië, bereikte het aantal coronabesmettingen begin januari een recordhoogte van 200.000 op één dag. De afgelopen dagen zijn die aantallen gestaag gedaald tot onder de 100.000. Volgens Johnson lijkt het erop dat de “Omicrongolf nationaal zijn piek heeft bereikt.”

Wel waarschuwde de premier dat de druk op nationale gezondheidsdienst NHS hoog blijft en herhaalde hij zijn eerdere oproepen aan Britten om een boosterprik te halen. “We weten dat 90 procent van de mensen op de intensive care niet geboosterd is”, aldus Johnson.

Hij zegt te vertrouwen op het gezonde verstand van de burgers. “Omicron is niet voor iedereen een milde variant, vooral niet als je niet gevaccineerd bent.”

Johnson zegt met zijn regering te werken aan een langetermijnstrategie voor de aanpak van Covid-19 en hoe nieuwe restricties in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Spanje had eerder al aangekondigd het coronavirus te gaan behandelen als een gewoon griepvirus.

Ook wordt gestopt het het dagelijks bekendmaken van het aantal besmettingen, nu het coronavirus wordt behandeld als een gewone griep.

Suriname

De vraag is nu wanneer de Omicron-variant zijn piek in Suriname bereikt en of vervolgens ook in Suriname maatregelen, waaronder de avondklok, kunnen worden versoepeld. Ook de vraag hoelang het ministerie van Volksgezondheid nog doorgaat met het via de website van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg bekendmaken van het aantal dagelijkse besmettingen. Het zijn cijfers en statistieken, niets meer en niets minder, zoals die feitelijk voor iedere griepgolf gemaakt – kunnen – worden. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft inmiddels toegezegd zeer binnenkort uitgebreid te zullen reageren naar Dagblad Suriname.

Nog veel openstaande vragen

Overigens is nog steeds niet alles bekend over de Omicron-variant. Ja, het zou gaan om een mildere variant, maar in Suriname is de afgelopen periode het aantal ziekenhuisopnames juist toegenomen, terwijl in vele andere landen dat niet het geval is. Veel internationale wetenschappers en ministeries van Volksgezondheid in de wereld spreken elkaar ook tegen en dat maakt het voor de doorsnee burger, waar dan ook ter wereld, er niet eenvoudiger op om alles rond deze nieuwe variant goed te kunnen begrijpen en te verklaren. Ook verschilt de wetenschap van mening over de werkzame duur van een booster-vaccinatie en überhaupt of zo’n booster werkelijk zinvol is. Is de enige echte deskundige inmiddels, na twee jaren Covid, niet de burger?

Het enige dat nog steeds wel duidelijk is, is de onduidelijkheid.

PK

error: Kopiëren mag niet!