Kleermaker stapt over op online kledingimport

“Ondanks de matige versoepeling, is het toch moeilijk om kleermaker te zijn”, zegt Erik. De ondernemer die zijn vaders werk heeft overgenomen, geeft aan dat zij generatie op generatie kleermaker zijn geweest.

“Ik ben wel bekend, maar ben door de situatie en de concurrentie weggeslagen. Het begon in het jaar 2020 door het coronavirus en jaren terug met de komst van de goedkopere importkleding vanuit landen als China en India. Hierdoor hebben wij de afgelopen jaren zwaar moeten lijden. Het is heel zelden dat personen nog bij de kleermaker gaan om hele kledingstukken naar keus te laten maken. Ik krijg nog wel opdrachten om een verjaardagstel en kantoorpakken te maken, maar daarvan kan je niet leven”, zegt Erik. 

Hij vertelt, dat hij dit beroep al langer dan tien jaren samen met zijn vrouw uitoefent en altijd
het hoofd boven water heeft weten te houden. Met het desastreus economisch beleid van de afgelopen vijf jaren en nu nog een stijgende wisselkoers, staat hij op het punt de zaak voorgoed te sluiten en zich meer te gaan focussen op online bestellingen.

“Well if you can’t beat them, join them. Je gaat ze in hun eigen game moeten verslaan en proberen om het beste te worden. Door de moderne technologie ben ik in contact gekomen met top designers en heb zo ook kwaliteitsproducten laten halen. Ik probeer mensen in het land te bereiken die talent hebben. In elke winkel die je binnen stapt als klant, zie je hetzelfde en je gaat een beetje anders moeten zijn dan de rest. Desondanks is het nog steeds niet makkelijk. De prijzen kunnen niet belachelijk hoog zijn in deze tijd waarin velen het moeilijk hebben. Ik probeer nog meer manieren te bedenken hoe ik verder ga”, aldus Erik.

“Mijn vrouw is nu ook bezig met haar eigen ding, dus zo proberen wij elkaar te ondersteunen waar nodig. In deze harde tijd moeten beide partners elkaar bijstaan, anders haal je het niet”.  

TM

error: Kopiëren mag niet!