Presidenten Bolsonaro en Ali gearriveerd in Suriname

President Jair Bolsonaro van Brazilië is donderdagochtend in Suriname aangekomen. Het Braziliaanse staatshoofd landde met zijn Embraer 190 presidentieel toestel op de luchthaven van Zanderij.

Hij werd verwelkomd door onder ander vicepresident Ronnie Brunswijk, ministers, de Bevelhebber van het Leger en de Korpschef.

Eerder werd ook president Irfaan Ali van Guyana al verwelkomd in Suriname. Hij landde rond 10.30 uur op de Johan Adolf Pengelluchthaven en werd ontvangen door vicepresident Brunswijk en enkele ministers. President Irfaan Ali zal deelnemen aan het overleg tussen de Braziliaanse president Bolsonaro en president Chandrikapersad Santokhi. Zowel Guyana, Brazilië en Suriname, maken deel uit van het Amazone pact en zullen onder andere over dit onderwerp besprekingen plaatsvinden tijdens een werklunch, aldus president Santokhi via social media.

Vandaag vindt een hoge trilaterale bijeenkomst met de presidenten van Suriname, Guyana en Brazilië plaats in Paramaribo. Er zullen ook bilaterale gesprekken gevoerd worden tussen president Chandrikapersad Santokhi en President Jair Bolsonaro.

Unicum
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), stelde dat het een unicum is dat president Chandrikapersad Santokhi een deliberatie zal hebben met zijn ambtsgenoten Jaïr Bolsonaro en Irfaan Ali van Guyana. De bewindsman geeft aan, dat Suriname in de afgelopen 10 jaar langzaamaan was gegaan naar volledige isolatie.

“Deze regering is wel van plan om alle relaties naar een nieuwe hoogte te tillen”, aldus minister Ramdin. Volgens de BIBIS-minister zullen er initiële discussies zijn met het oog op voordeel voor alle drie landen. De regionale integratieprocessen van Zuid-Amerika staan tijdens het trilateraal gesprek hoog op agenda. Er moet een strategische samenwerking tussen Suriname, Brazilië en Guyana tot stand komen.

error: Kopiëren mag niet!