PAHO pleit voor uitbreiden antigeen sneltesten op gemeenschapsniveau

Nu Covid-19 in de hele Pan-Amerikaanse regio snel om zich heen grijpt en de vraag naar diagnostica groter is dan ooit, heeft de directrice van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, Carissa F. Etienne, landen opgeroepen om prioriteit te geven aan antigeen sneltests voor mensen met symptomen – die het grootste risico lopen de ziekte te verspreiden.

Met 7,2 miljoen nieuwe Covid-gevallen die de afgelopen week in de regio zijn gemeld, moeten de landen “het testen op gemeenschapsniveau uitbreiden om de druk op de ziekenhuizen, die overuren draaien, te verlichten”, zei zij tijdens een persconferentie donderdag.

Antigeen sneltests, die in slechts enkele minuten een diagnose stellen, vereisen geen gespecialiseerde apparatuur of opleiding, zodat zij “kunnen worden ingezet in eerstelijnsgezondheidscentra, waar zij meer mensen dichter bij huis kunnen bereiken”, voegde de PAHO-directrice eraan toe. 

Gezien het huidige tekort aan tests – een probleem dat naar verwachting nog wel enige tijd zal voortduren aangezien Omicron zich snel over de regio verspreidt – drong dr. Etienne er bij de landen ook op aan om mensen zonder symptomen die aan Covid-19 zijn blootgesteld, waar mogelijk in quarantaine te plaatsen en volksgezondheidsmaatregelen te nemen. 

“Om de verspreiding van Covid af te remmen zullen wij elk middel uit ons arsenaal moeten inzetten – vaccins, sociale afstand, het dragen van maskers, het vermijden van grote bijeenkomsten en tests”, aldus dr. Etienne. De directrice benadrukte het werk van de PAHO om de laboratoriumcapaciteit van de regio te verbeteren om te reageren op opkomende ziekteverwekkers, zelfs voordat de pandemie in de regio arriveerde. “Elk land beschikte over de opleiding, de voorraden en het vermogen om diagnostische tests voor Covid-19 uit te voeren.”

De PAHO leidt nu een netwerk van meer dan 32 laboratoria in Amerika, die landen in staat stellen het virus te traceren en nieuwe varianten op te sporen “zodat onze regio voorbereid is”. Dit netwerk was van essentieel belang om de komst van Omicron in landen als Guatemala, Honduras en de Dominicaanse Republiek op te sporen en de regeringen te helpen hun reacties op deze laatste golf aan te passen.

Sinds het begin van de pandemie heeft de PAHO meer dan 42 miljoen moleculaire RT-PCR- en antigeen sneltests aangeschaft voor 36 landen, met eigen middelen en via het strategisch fonds van de PAHO, een mechanisme voor gezamenlijke aanschaf dat landen tegen betaalbare prijzen geneesmiddelen en medische apparatuur van hoge kwaliteit biedt. 

De organisatie heeft ook 10 miljoen PCR-diagnostica en 2,8 miljoen antigeen sneltests uit haar voorraad ter beschikking gesteld van landen in nood en heeft langetermijnovereenkomsten gesloten met twee door de WHO goedgekeurde fabrikanten van Covid-19-tests om deze instrumenten voor de regio tegen een fractie van de prijs veilig te stellen.

“Landen kunnen en moeten van deze overeenkomsten profiteren door via ons Strategisch Fonds diagnostische tests aan te schaffen”, aldus de PAHO-directrice. 

Covid-situatie in de regio

Wat de Covid-19-situatie in de regio betreft, zei Etienne dat de Verenigde Staten en Canada nog steeds te maken hebben met een toename van het aantal ziekenhuisopnames. In Zuid-Amerika zien Paraguay, Uruguay en Argentinië ook een toename van het aantal ziekenhuisopnames, en een piek van het aantal besmettingen in Colombia, Peru, Brazilië en Bolivia.

In Midden-Amerika zijn de gevallen in Panama, Costa Rica en Honduras in de afgelopen week meer dan verdubbeld.

Ook op de Caribische eilanden is het aantal besmettingen sterk gestegen: in meer dan 17 landen en gebieden is het aantal gevallen verdubbeld. Meer dan 60% van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is nu volledig gevaccineerd tegen Covid. “Vaccins beschermen ons tegen de ergste Covid-symptomen en verminderen de kans dat we in het ziekenhuis moeten worden opgenomen”, aldus de PAHO-directrice, die degenen die zich nog niet hebben laten vaccineren, opriep dit zo spoedig mogelijk te laten doen.

error: Kopiëren mag niet!