“Elke tatoeage heeft een betekenis”

Sinds de mensheid bestaat gebruikt de mens tatoeages op het lichaam. De oudste ontdekking van getatoeëerde menselijke huid tot nu toe, is gevonden op het lichaam van Ötzi de ijsman daterend uit 3070 voor Christus. Andere getatoeëerde mummies zijn terug gevonden op minstens 49 archeologische vindplaatsen, waaronder locaties in Groenland, Alaska, Siberië, Mongolië, China, Egypte, Soedan, de Filippijnen en de Andes. Deze omvatten onder andere van de godin Hathor uit de oude Egyptische tijd, zelfs 2000 voor Christus.

Veel mensen en ook burgers in ons eigen land gebruiken tatoeages op hun lichaam. Imron Resowidjojo houdt zich al jaren bezig met tatoeages. In een interview met presentator Faried Pierkhan van het RBN-programma Kal Aaj Aur Kal gaat Resowidjojo in op de gestelde vragen over dit onderwerp. Klik op deze link om het gehele interview te kunnen zien: https://www.youtube.com/watch?v=heQe3vCVNos&feature=youtu.be.

Resowidjojo geeft aan, dat mensen om verschillende redenen een tatoeage laten aanbrengen. Elke tatoeage heeft volgens hem een betekenis, in elke tatoeage zit een verhaal. Sommige mensen laten een tatoeage aanbrengen bij een gebeurtenis, bijvoorbeeld bij de dood van ouders en andere laten het aanbrengen als versiering. 

Voordat Resowidjojo begon met tatoeages hield hij zich bezig met tekenen en schilderen. “Ik deed muurtekeningen, schilderen op bussen, portret schilderen, maar dat doe ik niet meer.” Hij vertelt dat hij dit beroep ongeveer 23 jaar geleden in de gevangenis heeft geleerd. “Ala ogri e tyar wang boeng.” Hij zat samen met een blanke man in de gevangenis, die heel goed kon tatoeëren, zo hebben ze hun talenten bijeengebracht. “Ik kon heel goed tekenen en hij kon goed tatoeëren.”

“De gemiddelde prijs van een tatoeage is tussen SRD 1.250-2/500.” Resowidjo zegt, dat er een speciale inkt wordt gebruikt, die uitsluitend uit Europa gehaald wordt. Zijn klanten bestaan 50 procent uit mannen en 50 procent uit vrouwen. Een tatoeage waarbij iemand een naam op het lichaam wil aanbrengen duurt volgens hem ongeveer 10 minuten. Een tatoeage van de schouder naar de elleboog kan echter 4-5 uren duren, waarvan het opgedeeld kan worden in 2-3 sessies. “Het genezingsproces verschilt van mens tot mens. Het kan bij de een twee weken duren en bij de ander een maand.” De klanten komen met hun eigen voorbeelden, maar ook kan er uit de voorbeelden in de shop gekozen worden. 

Resowidjojo stelt, dat er dagelijks mensen komen die een tatoeage niet meer willen hebben, omdat ze bijvoorbeeld de naam van hun geliefde hadden geplaatst. Ook gaat hij verder in het interview in op de tatoeages die hij op de meest extreme plekken heeft geplaatst en zijn kijk op tatoeages bij het ouder worden. 

SK

error: Kopiëren mag niet!