Veel onduidelijk over duur bescherming tegen coronavirus na boosterprik

Minister Ramadhin: “Na ‘geboosterd’ te zijn kan men toch weer besmet raken wanneer MoHanA-regels worden genegeerd”

Dagblad Suriname werd benaderd door iemand die Covid-19 besmet is geraakt, terwijl die persoon was ‘geboosterd’ na eerder al te zijn gevaccineerd. De vraag dient zich vervolgens aan of dat werkelijk kan en in hoeverre een booster zinvol is. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt in een reactie: “Kan zeker. Als de MoHanA-maatregelen niet in acht genomen worden”, ofwel als iemand geen mond-/neusbedekking op heeft, de 1.5 meter afstand niet in acht neemt en/of de handen niet een aantal keren dagelijks goed wast. Over de werking en duur van een boosterprik valt echter wel iets meer te zeggen.

Maar, zo zullen velen zich afvragen in de samenleving, waarom dan nog die booster in mij laten spuiten als die toch weer binnen een bepaalde termijn is uitgewerkt. Hoe vaak moeten wij ons nog de komende tijd laten vaccineren? Het kan toch niet zo zijn dat wij op den duur wel vijf, zes, zeven keer gevaccineerd moeten worden in de strijd tegen Covid en al die vaccins zich in onze lichamen bevinden.

De boosterprik leidt inmiddels tot vele discussies wereldwijd, ook in de wetenschappelijke wereld. Wetenschappers spreken zich ook tegenover de duur van de werking van een boostervaccinatie. Wie of wat moet de gewone burger nog geloven. Hieronder enkele reacties van wetenschappers de afgelopen periode in uiteenlopende media in Nederland.

Ben van der Zeijst, vaccinoloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum, LUMC, zei 6 januari tegen RTL Nieuws, “het is eigenlijk nooit genoeg, hoe meer prikken hoe beter”. “Door de booster stijgt de bescherming weer tot rond de 90 procent. Zeker voor kwetsbare groepen is het heel belangrijk die derde prik te halen. Tegen ernstige ziekte, tegen ziekenhuisopname. Maar, door die kakafonie aan meningen komt de voorlichting niet goed over het voetlicht.”

Duur van de bescherming

Waar Van der Zeijst minder optimistisch over is, is de beschermingsduur van de booster. Na een week of 10 zou de bescherming terugvallen naar een procent of 50. Je prikt dus vooral om de huidige Omicron-golf het hoofd te bieden, aldus de vaccinoloog. “Dat ziet er niet zo geweldig uit. Uiteindelijk zullen we misschien toe moeten naar een specifieke Omicron-prik.”

Zo’n aangepaste vaccinatie is al in de maak bij producenten Moderna en Pfizer, en zal er misschien wel gaan komen ook. Hoogleraar vaccinologie aan het Amsterdam UMC, Roger Willem Sanders, stelt dat een milde besmetting op dit moment waarschijnlijk een betere bescherming is dan een boosterprik. “In het algemeen zien we dat mensen die gevaccineerd zijn en daarna geïnfecteerd of andersom, het best beschermd zijn.”

Britse gezondheidsdienst: “Drie maanden na booster bij 60+’ers neemt bescherming af”

Het AD berichtte een dag later, 7 januari, dat de Britse gezondheidsdienst UKHSA, meldt, dat ouderen drie maanden na hun boostervaccinatie goed beschermd blijven tegen een ziekenhuisopname bij een besmetting met de Omicron-variant van het coronavirus. Drie maanden na volledige vaccinatie is de bescherming tegen ernstige ziekte afgenomen tot ongeveer 70 procent en na zes maanden is dat 50 procent. De bescherming tegen milde symptomen was na drie maanden minder hoog, ongeveer 30 procent.

Van de Britse bevolking vanaf 12 jaar is bijna 83 procent volledig ingeënt, 61 procent heeft een booster gehad.

“Overdreven”

Enkele dagen eerder, 30 december, zei medisch immunoloog Ger Rijkers van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg in de regionale krant Brabants Dagblad, dat bijvoorbeeld twee extra prikken dit jaar toch wel een beetje overdreven is. “Het is natuurlijk goed om rekening te houden met zo’n scenario, maar ik verwacht niet dat er voor het einde van 2022 een nieuwe boostercampagne nodig is.” Moleculair viroloog Marjolein Kikkert van het LUMC in Leiden zegt: “Ook als je niet gevaccineerd bent, word je afweersysteem regelmatig belaagd door virussen, je hele leven lang. Dat is alleen maar goed voor de werking van je afweer. En zo is het bij vaccins ook. Je immuunsysteem kan die prikken makkelijk aan, het is echt geen probleem.’’

“Bij door blijven vaccineren tot in het oneindige gaat afweersysteem nauwelijks meer reageren”

Rijkers plaatst echter een scherpe kanttekening: “Er zit uiteindelijk wel een grens aan door blijven vaccineren tegen hetzelfde virus. Als je dat tot in het oneindige doet, zal je afweersysteem er uiteindelijk nauwelijks meer op reageren. Maar, dat punt is bij corona nog lang niet in zicht. Neem het tetanusvaccin: kinderen krijgen als baby drie prikken kort achter elkaar en vervolgens nog een extra inenting als ze 4 en 9 jaar zijn.’’

Kikkert vindt blijven boosteren ook niet de beste oplossing in de strijd tegen het virus. “Ik snap de gedachte, dat je je eigen bevolking wilt beschermen. Maar, als je het breder bekijkt, is het slimmer om de beschikbare vaccins beter te verdelen, zodat ook op andere continenten iedereen ingeënt kan worden.’’ 

“Boostercampagnes zijn symptoombestrijding, een lapmiddel”

Zolang er grote gebieden zijn waar niet gevaccineerd wordt en waar het virus daardoor ongestoord kan rondgaan, is de kans op nieuwe coronavarianten waartegen de vaccins minder goed werken veel groter”, stelt de viroloog van het LUMC. “Je ziet het met de Omicron-variant, die in Zuid-Afrika is ontdekt en mogelijk ook op dat continent is ontstaan. In die zin zijn deze boostercampagnes symptoombestrijding, een lapmiddel. Corona is een wereldwijd probleem, geen Nederlands probleem.’’ 

Suriname

De boostercampagne in Suriname is in oktober 2021 gestart. Tijdens neen wekelijkse Covid-update persconferentie in de laatste week van oktober werd gezegd, dat de boostershot bestemd is voor mensen die behoren tot de risico-groepen. Minister Ramadhin zei toen: “Deze groepen lopen extra risico. Het is bewezen dat de volledig gevaccineerden die toch zijn overleden aan Covid, tot een van deze groepen behoorden.” Hij haalde een voorbeeld aan van iemand die werd gedialyseerd en volledig was gevaccineerd, en toch is overleden aan Covid. “De onderliggende ziekte had al een druk gelegd op de immuniteit. Met een extra prik krijg je een boost van de immuniteit. We hopen, en zien ook dat de mensen extra beschermd zijn en meer overlevingskansen hebben, in geval ze besmet zouden raken.” 

Medio november werd begonnen om ook aan personen vanaf 40 jaar te ‘boosteren’. De boostershot werd eerst aangeraden voor 60-plussers, mensen met een verzwakt immuunsysteem, mensen met een verstoord immuunsysteem (door bepaalde ziektes of gebruik van bepaalde medicijnen). Bij deze groep is volgens onderzoek, het immuunsysteem na twee prikken toch niet sterk genoeg. 

Heen en weer geslingerd

Half december zei Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team, dat het Covidteam een derde prik ook aanraadt voor iedereen boven 18 jaar. Kortom, een paar weken worden zaken weer gewijzigd op grond van nieuwe inzichten en verkregen informatie.

De inzichten en kennis over boosteren en virussen veranderen feitelijk om de haverklap, en als burger word je heen en weer geslingerd tussen alle meningen en visies van wetenschappers en andere deskundigen. Een ding is duidelijk, en dat is de onduidelijkheid.

PK

error: Kopiëren mag niet!