80+…. Dat is gezegend!

‘Mi anu ploi, ploi, ma mi dé eté

Oma Indra, woonachtig in Paramaribo, geeft in gesprek met Dagblad Suriname aan, dat ze God dankbaar is dat zij haar negentigste jaardag heeft mogen vieren op 3 januari. Oma Indra is een stevige vrouw met ook zo’n mooie heldere stem. Ook kan ze nog verhaaltjes van toen vertellen.

Op de vraag wat oma Indra doet om nog zo gezond en wel te zijn, geeft ze aan dat ze sinds haar vijftigste jaar vegetariër is. Die tijd was niet zo’n mooie tijd, vertelt oma Indra. Die tijd kreeg ze de schrik van haar leven. Toen ze een keer naar de arts ging voor een onderzoek kreeg ze te horen dat ze een vorm van kanker heeft. Ze kreeg het besef hoe mooi het leven is. Alleen wist ze niet of ze het zou overleven, omdat kanker een woord is dat je bijna niet durft uit te spreken en vele mensen hieraan sterven. Maar, oma Indra bleef positief.

“Kijk nu, ik ben er nog steeds. Mi anu ploi, ploi, ma mi dé eté.” Als ze terugkijkt is ze de Here dankbaar en geeft als boodschap om gezond te eten. “Eet genoeg fruit. Eet genoeg groenten. Geniet van de natuur en wees niet te veel bezig met je mobiele telefoon.”

‘Kies één vrouw die je door dik en dun zal bijstaan’
Ook kwam Dagblad Suriname een andere seniore burger tegen die vertelde dat hij van zijn oude dagen geniet. Opa Humbertus, woonachtig te Zorg en Hoop, is God dankbaar dat hij nog leeft. Opa Humbertus is 80 jaar en samen met zijn vrouw, die 75 jaar is, heeft hij 5 kinderen, waarvan 2 in Suriname wonen en drie op Curaçao woonachtig zijn. Ook zijn ze trotse grootouders van 11 kleinkinderen. Hoewel opa Humbertus slecht ter been is, geniet hij van elk moment samen met zijn vrouw. Voor een lang en gelukkig leven geeft opa Humbertus aan dat mannen de juiste vrouw moeten kiezen. “Kies één vrouw die je door dik en dun zal bijstaan.” Ook gaf zijn vrouw, oma Albertine, aan dat echtgenoten lief moeten zijn voor elkaar. ‘Het leven is al zo stressend en nog meer stress erbij kan je leven verkorten”, aldus oma Albertine.

‘Leef goed met elkaar’
Oma Rinia, die bijna 80 jaar is geeft aan Dagblad Suriname aan, dat ze altijd heeft genoten van het leven. Ook zegt ze, dat ze eet wat ze wil. Op de achtergrond geeft haar dochter aan, dat ze heel vaak ruzie krijgen, omdat haar moeder juist eet wat ze niet mag eten. Oma Rinia zegt dat het niet waar is en lacht zachtjes……
Oma Rinia zegt ook, dat het niet een ieder gegund is om zo lang nog te leven. Ze geeft aan dat zij zich gezond voelt en ‘still going strong’.

Als boodschap geeft oma Rinia mee: “Leer je kinderen verantwoordelijkheidsgevoel te hebben vanaf jonge leeftijd. Zo kun je dan ook op je oude dagen ervan verzekerd zijn dat je kinderen verantwoordelijk genoeg zullen zijn om zich over jou te ontfermen. Want om lang te leven is ook bepalend wie je om je heen hebt.  En niet te vergeten, leef goed met elkaar.”

P.Gr.

error: Kopiëren mag niet!