Makka optimistisch over economische vooruitzichten

Robby Makka, voorzitter van het Diaspora Fonds en Kapitaal, is optimistisch over de economische vooruitzichten voor Suriname in 2022. Het afgelopen jaar was volgens hem zeer moeilijk en chaotisch geweest, maar is toch goed geëindigd met de IMF goedkeuring. Andere belangrijke wapenfeiten noemt hij de koersstabilisatie sedert september, de fiscale maatregelen eind december en het sociaal akkoord.

In een vraaggesprek in het RBN radio- en tv programma Kal Aaj Aur Kal toont hij zich optimistisch over de economische vooruitzichten in 2022. Al de plannen van de regering verwoord in de Jaarrede van president Chandrikapersad Santokhi, de begroting en de financiële nota, het Herstelplan (HP) en het Meerjaren Ontwikkelingsplan (MOP) zijn ready made gemaakt voor uitvoering.

Met de financiële middelen van het IMF en zijn expertise- en managementsteun zal nu volgens Makka in versneld tempo gewerkt kunnen worden aan  de verdere uitvoering van het HP. In dit verband noemt hij de invoering van BTW, de verdere versterking van de belastingdienst, de zogenoemde wet grondconversie en het sociaal vangnet.

Investeringen

Aan investeringen verwacht Makka, dat DP World (Dubai) een aanvang zal maken met de uitvoering van haar investeringsplannen van ruim US$ 100 miljoen. Een investering van ruim US$ 20 miljoen in een invoerrechten software programma is in de pijplijn, de uitbreidingsinvestering bij de Surinaams Bierbrouwerij komt van de grond en een investering van de Radison Hotelgroep (Krasnapolsky) van ruim US$ 8 miljoen moet dit jaar een feit worden. Makka noemt ook verdere investeringen in de gezondheidssector.

In Nickerie verwacht hij investeringen in de rijstsector, en in Wanica komen er investeringen in infrastructurele werken. Aan geld en goederen verwacht hij dvanuit de Diaspora dit jaar tussen de US$ 100 en 200 miljoen overgemaakt wordt. In de relatie Suriname-Nederland verwacht hij in het kader van het Makandra projekt ook meer bewegingen richting Suriname dit jaar.

Voor wat investeringen van de diaspora in Suriname, waar tot nu toe nog weinig van de merken is geweest, zegt Makka dat deze geconcretiseerd zullen worden indien de randvoorwaarden daarvoor in place zijn. Hij noemt onder meer de uit te geven olie obligaties voor investeringen in de oliesector, en de zogeheten Wet Grondconversie, waarbij domeingrond in eigendom zal kunnen worden omgezet. 

Wie het gehele interview in Kal Aaj Aur Kal wil zien moet op deze link klikken: https://www.youtube.com/watch?v=eBEqTmU3xig.

SS 

error: Kopiëren mag niet!