Feesten tijdens pandemie

De drang om te blijven feesten is niet afgenomen, ondanks de toename van het aantal positieve Covid-19 besmettingen. Gezinscoach en drugs counselor Rolando Patrick Bottse, die verbonden is aan stichting RUMAS, is daarom van mening dat de opvoeders een belangrijke taak hebben.

“Opvoeding begint vanaf de babyjaren en als opvoeding nu door Covid begint, dan zijn wij super laat” stelt Bottse. De jeugd leeft in een bepaalde periode, in een bepaalde ‘hype’ en waar de massa naar toe trekt daar trekt de meerderheid dan ook naar toe. Vooral door de lange lockdowns van het afgelopen jaar hebben de jeugdigen hun energie opgespaard en zich gefocust op om ondanks wat er gebeurt toch te feesten. “Een verschil zit ook in het type feesten, de bescheiden feesten met een kleine groep en de grotere – onbescheiden – feesten met duizenden.” 

Bottse wijst ook op het belang van het naleven van de MoHanA-regels. Suriname kan de aanpak bewuster laten plaatsvinden, door scholen samen met de regering, ouders en non-gouvernementele organisaties te laten komen tot een betere bewustwording. Niet de vele verboden dat iets niet moet, maar mensen de gevaren laten inzien, zou volgens Bottse een manier van aanpak kunnen zijn. Mensen bewust maken dat zij hun familieleden in gevaar brengen.

Artiesten

Ook artiesten zouden hun verantwoording moeten nemen in deze huidige pandemie. De benadering zou anders kunnen waarbij zij meewerken aan de veiligheid. “Hoeveel liederen hebben de artiesten vanaf het begin van de pandemie gecomponeerd waarbij zij de mensen zingend informeren over de MoHanA-regels?”

Toch merkt Bottse op, dat de meeste jongeren tijdens de duur van deze pandemie niet continu onverantwoordelijk waren. Alleen tijdens de feestdagen was er sprake van een grote mate van onverantwoordelijkheid. “Veel jongeren zijn toch gaan testen, dus ze zijn toch een beetje verantwoordelijk”, licht Bottse toe.

De gezinscoach vindt dat Suriname voor de feestdagen goed op weg was in de strijd tegen Covid-19. Hij geeft als argument aan, dat de bevolking al een goede bewustwording had om de mond- en neusbedekking te dragen. “Alleen het feesten moet nog worden beheerst. De mensen moeten beseffen dat niet wanneer je feest je moet denken dat je gezondheid op dat moment niet meer belangrijk is.” Daarbij is opvoeding ook van belang, opvoeding is echter geen injectie maar een langdurig proces.

Even los

Aan de andere kant zegt iemand uit het uitgaansleven, dat mensen in het begin van de Covid-pandemie een afwachtende houding hadden, vooral uit solidariteit voor de kwetsbaren. Nu de beperkingen al langer dan een jaar aanhouden zoeken jongeren een uitlaatklep, de beelden die regelmatig op social media de aandacht trekken zijn daarvan het bewijs. Een vrouwelijke feestganger voegt nog hieraan toe, dat zij de grenzen van de regels de afgelopen periode bewust heeft opgezocht. “We moesten gewoon echt even los na zo een lange tijd van beperkingen”, besluit ze.

RB

error: Kopiëren mag niet!