Online onderwijs heeft afgelopen periode niet op alle scholen gewerkt

Aan het begin van de Covid-19 pandemie werd vanuit het ministerie van Volksgezondheid geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. Hierdoor was het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur genoodzaakt om afstandsonderwijs/online onderwijs aan te bieden. 

“We hebben gezien dat afstandsonderwijs/online onderwijs in de afgelopen Covid-periode op bepaalde scholen wel heeft kunnen werken”, zegt Gracia Valies-Ormskirk, directrice van Beroepsonderwijs, tegenover Dagblad Suriname.

Volgens Ormskirk geldt dat meer voor de middelbare scholen. Op de basis- en VOJ-scholen ging het er echter wat stroef aan toe. Verschillende factoren hebben een rol daarbij gespeeld, zoals internet. Zij geeft daarbij aan dat internet niet gratis is, dat heeft volgens haar ook erin geresulteerd dat sommige leerkrachten geen online les konden verzorgen. “Sommige leerkrachten hebben niet eens een smartphone, andere weten niet om te gaan met een computer/laptop. Dat heeft ook een rol gespeeld, dat het op sommige momenten, op sommige plekken, stroef ging. Waar het wel kon, daar is het wel gelukt.”

Online onderwijs nog steeds een optie als scholen genoodzaakt worden te sluiten?

“Ingeval de school toch genoodzaakt wordt om te sluiten, dan moeten we ernaar toe gaan werken, om meer online lessen te gaan verzorgen. We hebben gezien dat Covid niet ophoudt, wanneer het ophoudt weet niemand. Steeds komt er weer een nieuwe variant opduiken. Natuurlijk hopen we dat we de varianten kunnen verslaan.” Zolang Covid bestaat geeft Ormskirk aan, dat er met kleine groepen gewerkt zal moeten worden of zo niet met afstandsonderwijs. Indien de situatie rond Covid weer gestabiliseerd wordt kan men weer overgaan tot grote groepen per klas. 

Ormskirk geeft verder aan, dat er wel gekeken zal moeten worden naar andere opties, om online lessen te verzorgen. “Sowieso speelt de financieel economische-situatie een rol in deze. De begroting is verschrikkelijk ingekort voor wat betreft onderwijs. Waar we een bepaald percentage nodig hebben, hebben we maar 3 procent op onze begroting. Je kunt daarmee eigenlijk heel weinig aanbieden.” Het ministerie van Onderwijs heeft dus meer geld nodig, om gemakkelijker te kunnen faciliteren.

SK

error: Kopiëren mag niet!