De burger vindt: “Kinderen mogen helemaal niet pienaren”

“Ik bak zelf, anders kom ik niet uit om elke dag brood te kopen”

De prijs van brood is nu ook de lucht in geschoten en dat is notabene een eerste levensbehoefte. Kinderen gaan zelfs zonder brood, met een lege maag, naar school. Dagblad Suriname heeft haar lezers en volgers op social media gevraagd wat zij van deze situatie vinden. De reacties spreken boekdelen. De meeste mensen die gereageerd hebben vinden het ‘onkan’, dat ouders nauwelijks nog in staat zijn om hun kinderen dagelijks te voorzien van vers brood.

Romeo vindt inderdaad dat brood nu duur is, maar hij wijst er ook op, dat de kwaliteit “benedenmaats” is. “Tarwepuntjes van de grootste bakker, mag de naam wijzigen in mini tarwepuntjes. Niemand die wat doet en vraagt, brood is nu in prijs verhoogd, waarom zijn de puntjes nog steeds mini?”

“Dit is erg hoor, triest”

Rien: “Slechte regering. Hoe moeten de kinderen naar school met een lege maag. Dit is erg hoor, triest.”

Bianca: “Elke periode heeft zo z’n moeilijkheidsgraad. Uit de 80’er jaren heb ik van mijn alleenstaande moeder met 4 kinderen geleerd om te overleven met hetgeen je kan betalen. Soms was er niet voldoende brood in huis of geld om te gaan kopen. Meel was er wel altijd; dus pap of pannenkoeken waren dan alternatieven. Klagen en schelden leveren niets op. Werk met wat jij hebt, zoek naar alternatieven en leef daarmee.”

Eby reageert vervolgens op de post van Bianca: “Dan moeten de mensen eerst meel hebben, en om pap te koken heb je melk nodig. Hoeveel kost een pak melk? Pannenkoek moro erg. Alles is super duur.”

Marisca: “Nu krijg je dat nog meer kinderen met lege maag naar school moeten. Hoe slapen deze regeerders, hebben ze wel een geweten? Zijn ze wel mens?”

“Hoe is het mogelijk?”

Mike: “Hoe is het mogelijk dat een regering kan zorgen, dat brood onbetaalbaar wordt voor bepaalde mensen in Suriname?”

Aarti: “Voor de vakantie gingen velen al niet naar school vanwege busgeld tekort, nu gaan veel meer verzuimen, en ja, er gaan ook veel kinderen op school zijn, hongerig.”

Erna: “Ik vind dit heel triest. Dat ouders geen brood meer kunnen kopen. En wat doet de overheid? Wat gebeurt er daar? Een land dat eigenlijk alles bezit en toch armoede? De vraag is: Aan wie ligt het? Jammer! Voor velen die het goed hebben, die voelen het niet. Maar de mensen die hard werken en dit nog moeten meemaken. Shame!” 

Raghani: “Doe iets aan de prijzen van brood! Eigenlijk aan alle prijzen van de primaire levensbehoeften. Ik deelde toen al mijn brood met de leerlingen, omdat zij niet te eten hadden. Nu kan ik zelf niet meer delen. Jammer zo, maar nu moet ik ook aan mezelf denken en letten op de centjes.”

Sita: “Brood, blom en rijst moeten sowieso betaalbaar blijven. Anders moet men ons komen leren hoe dit op te vangen. En nu gelijk, want als je cassave of banaan zou planten is de oogst vanaf 3 en 9 maanden, etcetera.”

“Zo te zien zijn bedrijven ook niet solidair met het volk”

YvMaris: “Zo te zien zijn de Surinaamse bedrijven ook niet solidair met het volk, want elke kleine verhoging voeren ze a la dol door… Deze regeerders moesten never nooit aan de macht komen, harde les voor het Su volk!”

“Is tijd nu om massaal te protesteren”

Robbert: “Is tijd nu om massaal te protesteren. Kinderen mogen helemaal niet pienaren.”

Anu: “Nou, elke dag is er prijsaanpassing. Het volk is al gewend, geen nieuwe verhaal. De regering voelt niets hiermee, dat had het volk niet gewild. Het volk gaat pinaren en rustig wachten totdat er weer een verkiezing komt, en dan mag je niet voor me erf komen hoor Chan. Ik vergeet niet, misschien Santokhi wel, maar het volk onthoudt alles wat je doet. Tranen van het volk ga je niet kunnen vegen, wat ze nu voelen.” 

“Het is geen doen met de prijzen”

Marietje: “Inderdaad, straks krijgen we weer dat zelfde versje van geen brood geen school en dat willen we niet. Erg triest dat brood in prijs zo plotseling omhoog is gegaan. Nu al lees je op Facebook dat de kinderen klagen en dat willen we niet. Ik hoop dat er gauw een verandering komt echt waar, we voelen samen. Het is geen doen met de prijzen die alsmaar de lucht in stijgen.”

Gena: “Ik vind dit vreselijk, eerste levensbehoefte. Leerlingen kwamen al niet regelmatig op school door ontbreken busgeld.. en nu dit erbij!”

Gerda: “Ik kan het mij wel permitteren, maar hoe zit het met de vele gezinnen die dat niet kunnen. Vreselijk hoor!!”

“Chan, je hoeft niet alles wat het IMF zegt te doen”

Reza: “Chan, je hoeft niet alles wat het IMF zegt te doen, brood is echt geen luxe!”

Ansje: “Ik bak zelf anders, kom ik niet uit om elke dag brood te kopen.”

“Schandalig dit”

Ulric: “Moskee en Synagoge naast elkaar, al de culturen, gezegend land…..blablabla. Schandalig dit!!”

Joenoes: “Ik vind, dat de regering de meelsubsidie toch moet handhaven in het belang van de minder draagkrachtigen die geen brood kunnen kopen.”

Cheryl: “Ik werk en kan het mij toch niet permitteren… Moet je voorstellen.”

Sherry: “Mama als u geen brood kan meesturen, als u een beetje rijst heeft in huis bak gewoon een snelle nasi voor je kind, zodat hij of zij toch niet met een lege maag naar school gaat. Deze regering is gewoon gewoon vreselijk. Ze voelen het niet, maar die arme mensen wel.”

“Niet alleen is brood duur, ook gewicht, grootte en kwaliteit zijn veel minder”

Mohamed: “Niet alleen is brood duur. Ook gewicht, grootte en kwaliteit zijn veel minder. Waar blijven de keuringsinstanties? Zeker wachten op een salarisverhoging.”

PK

error: Kopiëren mag niet!