Marisa Pieplenbosch, directrice Stichting de Nationale Volksmuziekschool Suriname, blikt terug op 2021

Als het gaat om zang en muzieklessen dan is de Stichting de Nationale Volksmuziekschool Suriname onmisbaar. Marisa Pieplenbosch als persoon en directrice van Stichting de Nationale Volksmuziekschool Suriname geeft het volgende aan in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname. 

“Met de komst van de Covid-pandemie hebben wij het zowel persoonlijk als op ons werkgebied moeilijk gehad. Het is opmerkelijk, dat als je economie niet sterk is in moeilijke tijden dan duidelijk blijkt wat grote problemen daadwerkelijk zijn. De nieuwe regering heeft met de komst aangekaart, dat ons land zo goed als failliet is. Met de pandemie erbij dan wordt duidelijk hoe slecht het staat met de economie van ons geliefd land Suriname. Persoonlijk is mijn bevinding, dat de situatie direct is aangepakt, de regering is gelijk op zoek gegaan naar oplossingen. Het mag aangegeven worden. dat niemand het in gedachten had hoe lang de pandemie zou duren, wij als team dachten ook bijvoorbeeld dat het na enkele maanden al voorbij zou zijn.”

“Stichting de Nationale Volksmuziekschool kreeg al een paar jaar geen subsidie en met de komst van de pandemie werd het duidelijk, dat men niet naar de les kwam. Dit bracht met zich mee. dat als men niet op muziekles kwam of zijn of haar kind bracht dat men niets wenste te betalen, ondanks dat er afspraken zijn dat een lidmaatschap door betaald moet worden. Het bestuur en directie moesten oplossingen bedenken en iedereen die verbonden is aan Stichting de Nationale Volksmuziekschool om uiteindelijk door te zetten. Opvallend is geweest dat het belangrijk is hoe je in het leven staat als mens om met een organisatie als Stichting de Nationale Volksmuziekschool door te gaan en niet op te geven. Het team heeft heel veel doorzettingsvermogen getoond om Stichting de Nationale Volksmuziekschool Suriname niet te hoeven sluiten.”

“Een persoonlijke opoffering is geweest om enkele maanden zelf zonder salaris te zitten en dat is wel moeilijk. In deze situatie merk je op wie het allemaal menen met jou als individu en of organisatie. Het geheel eist dan ook zijn tol, zo bijvoorbeeld mijn gezondheid ontstaan door stress en ook andere collega’s hebben hiermee te maken gekregen.” 

“Het is gelukt met steun van zonen, vrienden en familie, want alle kosten voor bijvoorbeeld  huur, EBS, ziektekostenverzekering die moesten betaald worden. Stichting de Nationale Volksmuziekschool Suriname heeft subsidie toegezegd gekregen van de nieuwe regering en ook hulp van andere stichtingen. Bijvoorbeeld, de huur van ons pand is verlaagd. Met de ondersteuning is het jaar 2021 voorbij gegaan en bracht mij tot het inzicht, dat wanneer jij het moeilijk hebt in het leven en het durft aan te geven, dat je ook hulp krijgt. We hebben een project gedaan om lampen aan te schaffen voor de Volksmuziekschool en dankzij de reacties en hulp kunnen wij nu lampen aanschaffen. Mensen helpen elkaar en een grote les is dat we eenheid vormen. Een andere zijde is dat de groep die geen hulp krijgt het heel erg moeilijk heeft. Er zijn positieve en negatieve zaken geweest in 2021 en Marisa Pieplenbosch neemt alle positieve mee naar 2022 vooral in haar privéleven. We komen er samen doorheen en de beste wensen voor 2022”, aldus de directrice. 

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!