Gracia Valies-Ormskirk: “We kunnen het beter in 2022″

Zolang er leven is, is er hoopBeste prestatie in 2021

In gesprek met Dagblad Suriname zegt de directrice Beroepsonderwijs binnen het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Gracia Valies-Ormskirk, dat zij zaken vanuit de positieve zijde bekijkt. “Wat er ook op mijn pad komt, wat er ook gebeurt, zolang er leven is, is er hoop. En omdat er hoop is heb ik ondanks alle uitdagingen, zeker met Covid, de zaak positief kunnen bekijken. Ik ga niet aangeven dat het gemakkelijk was. Maar, het was het waard tegenaan te gaan. De ondersteuning, de kracht en alles wat nodig was om het jaar door te komen, heb ik kunnen geven.”

Ormskirk stelt, dat het leek alsof het schooljaar, een verloren schooljaar zou worden, omdat Covid-19 hoogtij begon te vieren. Echter stelde zij geen geloof daarin, zij geloofde erin dat het schooljaar op de een of andere manier afgerond zou worden. Zij beseft echter ook, dat er overal een achterstand is. Uiteindelijk is het wel redelijk goed gegaan. “We weten niet wanneer de Covid-situatie genormaliseerd zal zijn en daarom moeten we verder gaan met ons leven. Natuurlijk met inachtneming van de protocollen om Covid tegen te gaan of te voorkomen.”

“Mijn beste prestatie bestaat dus uit de kracht van de leerkrachten, de kracht van de samenleving, de kracht van de studenten, kortom de kracht van iedereen. Dat heeft dus voor mij gemaakt dat ik kon presteren.”

Verbeterpunten

Ormskirk stelt dat er realistisch genoeg ook verbeterpunten zijn. Er zijn dingen minder goed gegaan en andere weer iets beter. “Minder goed, dan heb ik het over leerlingen/studenten die op de een of ander manier de eindstreep niet hebben behaald, vanwege allerlei situaties. Ook de financieel-economische situatie heeft een rol gespeeld dat sommige kinderen weg zijn gebleven van school. Het ministerie heeft in zijn totaliteit niet kunnen voorzien in middelen (zoals devices aan leerkrachten/leerlingen), vanwege de financieel-economische situatie. Wat we wel hebben kunnen doen is zoveel mogelijk ruimte bieden om de lessen te kunnen laten verzorgen. Bij de ene kon het door op afstand te werken met elkaar, bij de andere was het zo dat ze toch fysiek bij elkaar moesten komen.”

Maar, dat is volgens haar toch op de een of andere manier gelukt. Het ministerie is gestart met het innoveren en implementeren van de onderwijsvernieuwing. “Wij weten dat er nog zoveel gedaan moet worden, dat duidelijker gebracht moet worden naar de leerkracht, wat we van ze verwachten. Dat zal allemaal bestaan uit trainingen, die reeds gegeven worden.” Ormskirk stelt dat er veel werk aan de winkel is, zeker als het gaat om onderwijsvernieuwing. 

“Ik denk dat alles pas beter kan gaan, wanneer iedereen begrijpt wat er gebeuren moet. Communicatie is een van de punten waaraan we moeten gaan werken onderling, zodat het goed doorkomt naar de samenleving. We hebben iedereen nodig om gezamenlijk het werk voort te zetten en verder te gaan, voor niet alleen een klein belang, maar voor het groter belang. Dat is een ‘kind’ in deze. Kwaliteit moet gewaarborgd blijven, zodat kinderen hun weg kunnen blijven vinden. Wij proberen als ministerie dusdanig, vooral met de onderwijsvernieuwing, onderwijs aan te bieden waar kinderen niet meer uit het systeem hoeven te vallen.” 

Verwachtingen 2022

De Covid-situatie is een domper geweest, stelt Ormskirk. Dat is niet alleen het geval geweest bij onderwijs, maar overal eigenlijk. “Nu we de situatie al twee jaren hebben kunnen volgen, zullen de verwachtingen beter moeten zijn. Wij weten nu dus hoe we moeten inspelen op zaken. En natuurlijk is geld belangrijk in deze, maar als je geen geld heb moet je slim zijn. Dus nu gaan we gebruik maken van onze intelligentie. Alle koppen bij elkaar moeten kunnen zorgen voor totale oplossingen. We proberen in 2022 niet te gaan klagen, maar te gaan kijken hoe we daden gaan uitzetten. Laten we oplossingsgericht denken, laten we meer positief denken. Het is niet altijd eenvoudig en gemakkelijk, maar positief zijn brengt kracht, brengt vooruitgang en dat is wat we nodig hebben. Ik denk dat we het in 2022 beter kunnen”, aldus Ormskirk.

SK

error: Kopiëren mag niet!