Speciaal kunstwerk Shahadah ontworpen door Rahied Abdoel

De bekende kunstenaar Rahied Abdoel heeft een bijzonder kunstwerk mogen ontwerpen. In een gesprek met de redactie van Dagblad Suriname vertelt Abdoel het volgende. Het afgelopen jaar heeft Rahied het kunstwerk Shahadah ontworpen. Het is een kunstwerk heel dichtbij het hart van de kunstenaar, de Kalimah Shahadah is de naam voor de geloofsgetuigenis van de Islam, dat ook wel een van de zuilen is. Het fundament is de Shahadah. Hij is te werk gegaan met tropisch hout en uitsluitend de houtsoorten soemaroeba, walaba en pinus. Het vervaardigen duurde zes weken. Het Shahadah werkstuk heeft een diameter van 1 meter. Het kunstwerk is als geschenk naar Dubai meegenomen door president Chandrikapersad Santokhi in verband met de Expo 2020 Dubai.

“Het idee om iets bijzonders te doen om mijn land uit te dragen leeft al gemiddeld 5 jaar in mijn gedachten. Ik wou iets extreems doen voor de expo, maar helaas kon dat niet vervaardigd worden, omdat men simpelweg geen financiering geeft in Suriname om zulke projecten te doen. Het zou een werkstuk worden dat uit 40 afzonderlijke elementen 1 groot stuk zou vormen van 14 meter hoog. Dit plan kon niet gerealiseerd worden, dus besloot ik tenminste iets te vervaardigen dat naar mijn inzicht de band tussen de Emiraten en Suriname op korte of lange termijn zou kunnen versterken. Dus ik begon op eigen initiatief de Shahadah te vervaardigen waarvan ik geloof had dat het de harten zou raken van een ieder die het zou aanschouwen. Maar, in het bijzonder van de Emir van Dubai. Het is niet een ieder gegeven dit te kunnen doen. Vaak denkt men alleen aan zichzelf, maar ik kijk verder dan mijn neus. Mijn nageslacht moet ook van de vruchten hiervan kunnen genieten. Het zal altijd het streven zijn om mijn land uit te dragen door middel van kunst om zodoende de banden te versterken tussen landen. Binnenkort komt er een biografie film van mij uit, de productie ligt in handen van SASRA media. In deze film is het hele proces van vervaardiging van het kunstwerk de Shahadah ook vastgelegd”, aldus Rahied Abdoel. 

Abdoel zit al jaren in de kunstwereld, verder is hij ook actief als zanger. Dit speciaal kunstwerk is zeker een hoogtepunt in zijn carrière als kunstenaar. 

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!