Operatie ‘Veilig Suriname’ wordt aangescherpt na reeks ernstige misdrijven

De golf van ernstige misdrijven de afgelopen dagen heeft het ministerie van Justitie en Politie doen besluiten de operatie “Veilig Suriname” verder aan te scherpen. Gewelddadige gewapende overvallen op burgers in woningen, bedrijven en op de openbare weg vinden met regelmaat van de klok plaats.

Judith Dragtenstein, hoofd Bestrijding Zware Criminaliteit van het ministerie van Justitie en Politie, erkent de situatie van zware criminaliteit, zoals die zich momenteel voordoet. 

Het is de autoriteiten ook opgevallen dat er sprake is van een reeks van criminele activiteiten, hetgeen niet ongebruikelijk is in deze periode van het jaar. Gebleken is dat jaarlijks rond deze tijd de samenleving slachtoffer wordt van zware berovingen waarbij veel geweld wordt toegepast. Verder is er sprake van ruzies en meningsverschillen die uitlopen op schiet- en steekpartijen. 

Te Redi Doti heeft zich woensdag 29 december een geval voorgedaan, waarbij zwaargewapende criminelen gekleed in camouflagepakken een aantal personen hebben beroofd. In deze kwestie is volgens de politiecommissaris een aantal personen opgebracht voor verhoor. Echter kon geen van ze tot verdachten worden gerekend. Een van de slachtoffers heeft eerder drie mannen aangewezen als te zijn de daders. Deze personen waren aangehouden, maar bleken geen verdachten te zijn. Het gaat om twee Brazilianen, die na afstemming met het Openbaar Ministerie (OM) in verzekering zijn gesteld, terwijl een ander na te zijn verhoord, is heengezonden. “Als personen gemaskerd zijn en in camouflagepakken gekleed, zijn ze moeilijk te herkennen. De verdachten van de berovingen in de omgeving Redi Doti zijn nog voortvluchtig,” laat de politiefunctionaris optekenen. 

Zij doet een beroep op de gemeenschap om mee te helpen de daders van deze brute roofovervallen, waarbij er twee doden te betreuren zijn, op te sporen in te rekenen. Tevens vraagt zij iedereen om niet naar het gebied te trekken, en dat men tegelijkertijd te alle tijden voorzichtig is.

Politiecommissaris Dragtenstein wijst er verder op dat de politie niet overal kan zijn. Ze verzekert de gemeenschap dat met het intensiveren van de operatie de politie ook haar zichtbaarheid in alle gebieden, ook in het achterland, heeft verhoogd. 

De zaak waarin twee handgranaten zijn aangetroffen op het erf van journalist Jason Pinas, heeft de volle aandacht van de autoriteiten. De politiefunctionaris zegt. dat deze kwestie in onderzoek is. Aan de gemeenschap vraagt zijn alert te zijn. De politie zal overal zichtbaar zijn, ook na 9 uur ‘s avonds, wanneer de lockdown ofwel avondklok ingaat. 

CDS

error: Kopiëren mag niet!