Regering neemt beveiliging journalist Jason Pinas op zich

Tijdens een spoedoverleg met de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) donderdagmiddag heeft de regering besloten journalist Jason Pinas per direct te beveiligen. Het overleg vond plaats onder leiding van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), op diens ministerie.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie garandeerde de veiligheid van de journalist, die ’s ochtends opgeschrikt werd door twee handgranaten onder de auto van zijn broer. Wat het principe van persvrijheid aangaat staan de SVJ en de regering aan dezelfde kant, aldus minister Ramdin.

“Persvrijheid is de norm van een beschaafde samenleving en een fundamenteel recht; wij nemen actie omdat we ook geschokt zijn”, sprak minister Ramdin. Met excuses of het geven van een vergoeding wordt deze zaak niet opgelost. Het gaat niet alleen om een zaak tussen de regering en de journalisten, maar ook om het internationaal imago van Suriname. De regeringsvertegenwoordigers zeiden, dat het om een principiële zaak gaat, maar willen niet vooruitlopen op het onderzoek, zo bericht de Communicatie Dienst Suriname ’s avonds.

De SVJ heeft intussen een advocaat in de arm genomen, en belooft niet te rusten tot de zaak goed is berecht. “Jason wordt beschermd, maar de rest van de journalisten voelt zich niet veilig,” stelt SVJ-woordvoerder Nita Ramcharan. De SVJ ziet ook liever dat president Santokhi vicepresident Ronnie Brunswijk ter verantwoording roept, en dat de beelden van het voorval onlangs bij De Nationale Assemblee – waar Pinas werd geslagen en geschopt door beveiligers van Brunswijk – worden vrijgegeven.

Harvey Panka, lid van de SVJ tevens algemene secretaris van de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM), zei dat de zaak zal worden gevolgd. Tevens zei hij alle internationale affiliaties van de ACM erbij te betrekken.

Minister Ramdin gaf ook aan, dat de regering, graag heeft dat de journalisten hun werk onbezorgd kunnen doen en dat ze aan hun kant staat. Minister Amoksi beloofde het verzoek om het beeldmateriaal van het incident bij de Assemblee vrij te geven voor te leggen aan de waarnemend procureur-generaal.

In een interview met de Communicatie Dienst Suriname, gaf Jason Pinas te kennen blij te zijn met de snelle uitnodiging van de regering om dit te bespreken, zodat niet alleen hij maar ook andere journalisten kunnen beschikken over de bescherming van de overheid. Er zal een vervolgbijeenkomst zijn op 4 januari 2022.

error: Kopiëren mag niet!