OM: “Niet gebruikelijk dat gemaakte videobeelden openbaar worden gemaakt”

Het Openbaar Ministerie (OM) lijkt vooralsnog niet van plan te zijn om de voorhanden zijnde videobeelden van het incident op dinsdag 14 december bij De Nationale Assemblee waarbij journalist Jason Pinas werd mishandeld door beveiligers van vicepresident Ronnie Brunswijk, vrij te geven.

Het OM laat Dagblad Suriname in een reactie weten, dat het “niet gebruikelijk” is “dat videobeelden door het Openbaar Ministerie worden vrijgegeven”. “Het opsporingsonderzoek is nog niet afgerond. De mogelijkheid is niet uitgesloten, dat de zaak op het bord van de rechter wordt gelegd. De beelden dienen dan als bewijsmiddel”, aldus het OM in haar reactie.

De Surinaamse Vereniging van Journalisten, SVJ, heeft 20 december president Chandrikapersad Santokhi bij brief uitvoerig geïnformeerd over het incident. De SVJ wil onder andere dat de president op een door hen aan te geven tijdstip, “niet later dan dat het onderzoek is aangevangen of is afgerond, het audio en visueel materiaal waarop het voorval is vastgelegd publiekelijk wordt gemaakt”.

In de samenleving wordt verbaasd gereageerd op het niet publiekelijk maken van het beeldmateriaal. Dat wordt niet begrepen. Immers, het incident heeft de rechtsorde geschokt. Journalisten en anderen in het mediaveld kwamen in actie. Social media werden bestookt met verontwaardigde reacties en niet voor niets, een journalist was het werken onmogelijk gemaakt, hij werd geslagen, getrapt, zijn telefoon werd afgepakt. De persvrijheid werd geschonden door beveiligers van de vicepresident. Maar, het OM lijkt met haar besluit de beelden niet vrij te geven de geschokte rechtsorde te negeren. Het OM heeft zelfs na verhoor de drie aangehouden verdachten meer in vrijheid gesteld. In andere mishandelingszaken blijven verdachten langer in hechtenis. Kortom, de burger begrijpt het handelen van het Openbaar Ministerie in deze zaak niet, die wordt afgedaan als een ‘gewone’ mishandelingszaak.

Overigens is inmiddels wel bekend wat op die beelden te zien is. Zo is te zien dat journalist Jason Pinas niet in de auto van vicepresident Ronnie Brunswijk is geweest, hetgeen wel door Brunswijk zou zijn verklaard in De Nationale Assemblee. De vicepresident en ook de drie – na verhoor in vrijheid gestelde – verdachten in deze zaak hebben inmiddels allen hun excuses publiekelijk aangeboden voor het gebeuren dinsdag 14 december. Maar, daarmee lijkt de kous wat betreft deze kwestie nog niet af voor de Surinaamse Vereniging van Journalisten. Excuses op de wijze waarop die zijn en worden aangeboden vindt de SVJ onvoldoende.

PK

error: Kopiëren mag niet!