Geen beloning voor gouden tip in zaak internationaal gezochte oud-minister Hoefdraad


Er lijkt ogenschijnlijk weinig activiteit vanuit Justitie en politie om de op de vlucht zijnde oud-minister van Financiën Gillmore Hoefdraad op te sporen en aan te houden. Het is angstvallig stil rond de persoon Hoefdraad, met dien verstande dat hij wel via zijn advocaat heeft laten weten in verzet te gaan tegen het onlangs tegen hem uitgesproken vonnis van 12 jaar gevangenisstraf en een geldboete van SRD 500.000 bij niet-betaling te vervangen door 12 maanden cel.

De rechtbank gelaste de onmiddellijke gevangenneming. Hoefdraad is dus echter al vele maanden spoorloos en staat op de internationale opsporingslijst van Interpol. Maar, die plaatsing heeft tot vandaag de dag nog niets opgeleverd. 

Veel mensen in de samenleving vragen zich af waarom het ministerie van Justitie en Politie niet een beloning uitlooft voor de gouden tip die leidt tot de opsporing en aanhouding van de oud-bewindsman. Immers, in het buitenland wordt van dit middel veelvuldig gebruik gemaakt om bepaalde op de vlucht zijnde criminelen op te sporen en in de kraag te vatten. Voor een aardig bedrag zijn mensen over het algemeen graag bereid wat relevante informatie te verstrekken aan opsporingsinstanties.

Het Dagblad Suriname heeft die vraag voorgelegd aan het Openbaar Ministerie (OM). De reactie van het OM was kort: “Het Openbaar Ministerie heeft ervoor gekozen heeft om de signalering van bovenvermeld persoon te doen via Interpol.” Het OM gaat niet in op de vraag waarom niet wordt overgegaan tot het uitloven van een beloning voor de gouden tip. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie doet er helemaal het zwijgen toe en geeft geen enkele reactie.

Volgens Interpol is Hoefdraad ‘vluchtgevaarlijk’ (‘Escape Risk’). Interpol noemt verder als mogelijke verblijfplaats van de oud-minister de landen Rusland, Servië, Brazilië, Cuba en Venezuela. 

Vertrouwensrelatie

Veel mensen stellen nu de vraag: maar die advocaat van Hoefdraad, Murwin Dubois, die nu verzet namens de oud-minister heeft ingesteld, die zal toch wel weten waar hij is? Die man moet contact hebben met Hoefdraad. Waarom vraagt het OM die advocaat niet? Zo eenvoudig is dat echter niet. Immers, een advocaat heeft een vertrouwensrelatie met zijn cliënten. Een advocaat zal nooit die beroepsethiek schenden. Het blijft dus een vooralsnog onbeantwoorde vraag: waar is Gillmore Hoefdraad?

PK

error: Kopiëren mag niet!