Centrale Bank koers drukt centen omlaag sedert IMF goedkeuring

Sedert begin vorige week was er een trend waar te nemen met betrekking tot de wisselkoers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) die dagelijks steeds met een paar centen omlaag drukte. Volgens financiële deskundigen heeft dit zeer waarschijnlijk veel te maken met de toen op handen zijnde goedkeuring door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van de Extended Fund Facility (EFF) programma voor Suriname.

Op woensdag 22 december heeft het IMF bestuur het US$ 688 miljoen ondersteuningsprogramma voor Suriname goedgekeurd, verspreid over 3 jaar. De overboeking van het eerste tranchebedrag van US$ 55,1 miljoen op de rekening van de Centrale Bank van Suriname moet deze week een feit zijn. 

Steeds een paar centen

Op maandag 20 december noteerde de Centrale Bank voor de Amerikaanse dollar respectievelijk SRD 21,432 (aankoop) en SRD 21,626 (verkoop). De dag daarop bedroegen de koersen respectievelijk SRD 21,370 om SRD 21, 610. Op de dag van de IMF goedkeuring drukten de koersen verder een paar centen omlaag naar respectievelijk SRD 21,340 om SRD 21,607. Donderdag drukten de koersen nog een paar centen omlaag naar SRD 21,049 om SRD 21,453 om vrijdag aan het einde van de week te eindigen op  SRD 20 als aankoopkoers en SRD 21,134 als verkoopkoers.

Hoe de Centrale Bank koers zich deze week gaat bewegen valt nog te bezien. Maar financieel monetaire deskundigen zeggen te vermoeden, dat de met centen dalende koers meer met een psychologisch effect te maken heeft. Dat het IMF een bedrag van US$ 55,1 miljoen zal overmaken heeft het vertrouwen doen toenemen, wat overigens volgens hen een positieve ontwikkeling is. Ze waarschuwen echter ervoor, dat de dalende trend van de koers niet duurzaam zal blijven voortzetten omdat er niet daadwerkelijke productie (exportopbrengsten) tegenover staat. Daar zal de komende jaren nog hard aan gewerkt moeten worden.

De IMF financiële ondersteuning aan Suriname is voor het overgroot deel bedoeld als betalingsbalanssteun aan Suriname om de wisselkoers stabiel te houden, terwijl daarmee regering wat ademruimte krijgt om haar begroting structureel op orde te krijgen. Overheidsuitgaven moeten structureel omlaag en de inkomsten moeten structureel opgevoerd worden. Daar zullen nog harde maatregelen conform het Herstelplan en het IMF-programma doorgevoerd moeten worden.

SS 

error: Kopiëren mag niet!