Wetenschappelijke prestaties van 2021

De wetenschappelijke topverhalen van dit jaar staan ​​boordevol inspirerende ontwikkelingen, van ademsensoren die ziekten kunnen diagnosticeren tot een NASA-missie om te oefenen met het beschermen van onze planeet.

Tegenwoordig gebruikt de wereld meer dan 110 miljoen ton stikstofkunstmest om de gewasproductie jaarlijks te verbeteren. Wat als voedsel uit het niets zou kunnen worden gemaakt? Onderzoekers werken aan het vastleggen en “vastzetten” van stikstof, koolstof en zwavel met behulp van chemosynthese in één benadering.

Het testen op een ziekte kan voor patiënten net zo eenvoudig zijn als uitademen. Nieuwe ademsensoren kunnen ziekten diagnosticeren door de concentraties van de meer dan 800 verbindingen in menselijke adem te bemonsteren. Verhoogde hoeveelheden aceton in de adem van de mens duiden bijvoorbeeld op diabetes mellitus. De sensoren zoeken naar veranderingen in elektrische weerstand als ademverbindingen over een metaaloxide-halfgeleider stromen. Algoritmen analyseren vervolgens de sensorgegevens.

Wetenschappers van het Centrum voor Paleogenetica in Stockholm hebben DNA geëxtraheerd uit mammoetresten waarvan wordt aangenomen dat ze 1,2 miljoen jaar oud zijn, wat het oudste volledige genoom opleverde dat tot nu toe bekend is.

In oktober wonnen de Amerikaanse wetenschappers David Julius en Ardem Patapoutian de Nobelprijs voor de Geneeskunde voor ontdekkingen over receptoren voor temperatuur en aanraking. Het onafhankelijk uitgevoerde onderzoek van het duo wordt gebruikt om behandelingen te ontwikkelen voor een breed scala aan ziekten en aandoeningen, waaronder chronische pijn.

error: Kopiëren mag niet!