De beste archeologische vondsten gedaan in 2021

De meest opmerkelijke archeologische vondsten ter wereld in 2021 zijn onder meer de verloren gouden stad van Egypte, de oudste menselijke voetafdrukken in Noord-Amerika, ’s werelds oudste kunstwerk gevonden in Tibet en de oudste kaart die ooit in Europa is gevonden.

Archeologische hoogtepunten van het jaar zijn de volgende vondsten:

1. CANADA: Analyse van houtmonsters van de Noorse nederzetting in L’Anse aux Meadows in Newfoundland, toont aan dat Vikingen Amerika al in 1021 bezetten – precies 1000 jaar geleden. Dit is het vroegst bekende record van mensen die vanuit Europa naar de Nieuwe Wereld zijn overgestoken.

2. FRANKRIJK: Een pas opgegraven steen uit de bronstijd, bekend als de Saint-Bélec-plaat, is misschien wel de oudste 3D-kaart in Europa. Archeologen geloven dat de patronen die op de 4000 jaar oude plaat zijn gegraveerd, een gebied van West-Bretagne weergeven.

3. EGYPTE: De ontdekking van een 3000 jaar oude stad in de buurt van Luxor, bekend als Aten, wordt geprezen als een van de belangrijkste vondsten sinds het graf van Toetanchamon. De “verloren gouden stad” werd gesticht door de grootvader van Toetanchamon, Amenhotep III

(1391-1353 v.Chr.), een van de machtigste heersers van het oude Egypte.

4. V.S.: Radiokoolstofdatering van gefossiliseerde voetafdrukken gevonden in New Mexico laat zien dat mensen meer dan 20.000 jaar geleden in Noord-Amerika woonden – ongeveer 5.000 jaar eerder dan eerder werd gedacht. De vorige theorie was dat ijskappen menselijke migratie naar de regio tijdens de ijstijd hadden voorkomen.

5. LIBANON: De stoffelijke resten van ten minste 25 soldaten, die tijdens de kruistochten zijn gesneuveld bij de verdediging van het door Christen bezette Sidon, zijn gevonden in de gracht van het kasteel van Saint Louis. Dit is een van de slechts twee archeologisch gedocumenteerde massagraven van kruisvaarders.

6. MAROKKO: Artefacten die 120.000 jaar oud zijn opgegraven in een grot in Marokko, duiden erop dat mensen beengereedschap gebruikten om dierenhuiden te maken voor bont en leer. De ontdekking levert het oudst bekende bewijs voor kleding in het archeologische archief.

7. SAUDI-ARABIË: Een serie kameelsculpturen die in rotswanden zijn uitgehouwen, worden beschouwd als de oudste grootschalige dierenreliëfs ter wereld. Een nieuwe studie stelt dat de kamelen tussen de 7.000 en 8.000 jaar oud zijn – ouder dan Stonehenge (5.000 jaar oud) of de piramides van Gizeh (4.500 jaar oud).

8. TIBET: Een patroon van hand- en voetafdrukken gemaakt door kinderen meer dan 220.000 jaar geleden is het oudste kunstwerk ooit gevonden. De jongeren, waarschijnlijk Neanderthalers of leden van de verwante Denisovan-soorten, drukten hun handen en voeten in zachte kalksteen, die later verhardde.

error: Kopiëren mag niet!