Kapitein Gunther wil een daadkrachtige VIDS

De waarnemend voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) tevens voorzitter van de Kaliña en Lokono Inheemsen Beneden Marowijne (KLIM), kapitein Jona Gunther, heeft zich vanaf zijn overname binnen de VIDS beziggehouden met de dorpen die een nieuw bestuur willen. De gemeenschappen krijgen de ruimte om hun leiders te kiezen. Dat was de eerste prioriteit van Gunther nadat hij een half jaar terug de waarnemend voorzitter van de VIDS werd.

“Het kiezen van het dorpsbestuur was een van de meest belangrijke zaken binnen de inheemse gemeenschappen en zorgde voor veel kritiek op de VIDS. De VIDS draalde te veel om stappen te ondernemen of om in te spelen op de noden van de gemeenschappen.”

Een van de treffende voorbeelden is Powakka waar ondertussen een nieuw bestuur is gekozen. Binnenkort volgen Pikin Saron en Cornelis Kondre. Het doel is om deze zaken in orde te maken in de verschillende dorpen. “We zijn dan helemaal compleet voor de bestuursverkiezingen van de VIDS”, licht Gunther toe. Voor augustus 2022 moeten alle dorpen die behoefte hebben aan vernieuwing de ruimte krijgen om daarvoor te zorgen. “Zonder een goed dorpsbestuur en zonder vrede in de dorpen kan niet verder worden gesproken over ontwikkeling van de gemeenschappen. De VIDS respecteert de keus van de gemeenschappen, als orgaan die de taak heeft om dit proces te begeleiden.”

Grondenrechten

Afgezien van het grondenrechtenvraagstuk speelde de leiding binnen de dorpen een voorname rol. Het grondenrechtenvraagstuk is een andere uitdaging welke de VIDS op regeringsniveau moet bespreken. Gunther laat weten de persoon te zijn om oplossingsgericht en daadkrachtig te werk te gaan. “De gemeenschappen hebben het vertrouwen erin, dat kapitein Jona deze zaken kan aanpakken.”  De waarnemend voorzitter zegt dat dit bestuur zaken niet laat liggen. “Want dan verliest men het vertrouwen in de organisatie.” In korte tijd heeft Gunther voor een toenemend vertrouwen in de VIDS gezorgd.

“Binnen een half jaar ondersteunen de meeste dorpen de VIDS.” De erkenning van de grondenrechten is een taaier vraagstuk, merkt ook Gunther. “Wat ik nu zie is dat weer geprobeerd wordt om dit onderwerp op een lange baan te verschuiven.” Hij baseert zich op de uitspraken van de vicepresident waarin deze aan heeft gegeven, dat de grondenrechten niet gekoppeld moeten worden aan een tijd. “En dat betekent al heel veel”, reageert Gunther. In deze zaak is echter internationaal al uitspraak gedaan door het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten, waarbij Gunther, vanuit de KLIM, getuige was bij het tribunaal in Costa Rica. De Staat Suriname werd in 2016 onder andere veroordeeld tot de wettelijke erkenning van de collectieve rechten op het traditioneel grondgebied.

Die uitspraak kan niet worden ingetrokken, aldus de waarnemend voorzitter van de VIDS.

RB

error: Kopiëren mag niet!