Cirkel Group hoopt dat schaarste aan meel voorkomen wordt

In een gesprek met Dagblad Suriname zegt Arun Hindori, directeur van Cirkel Group (zie foto), dat zij ruim een jaar geen meel hebben kunnen importeren, omdat De Molen een gesubsidieerde koers kreeg, waartegen zij niet kon concurreren. “Gemiddeld importeren we tussen 5 en 7 containers per week, dat hebben we dus een jaar lang niet kunnen doen. De containers voor Bakkersmeel komen uit Nederland.”

Hindori geeft aan verbaasd te zijn, dat er een persbericht vanuit De Molen kwam met de mededeling, dat er geen meel meer zou zijn. “Uiteraard hebben we niet zo snel daarop kunnen inspelen, omdat je het product niet zo snel in Suriname kan krijgen. De Molen heeft aangegeven in een recentelijk bericht dat ze wel tarwe/meel zal importeren en dat er volgende week voldoende meel zal zijn. De Molen heeft monopolie gekregen voor ruim een jaar en zal er hopelijk voor zorgen dat er geen schaarste ontstaat.”

“Dus als het goed zit zorgen ze ervoor, dat er geen schaarste ontstaat en in de tussentijd verwachten wij dat iedereen dezelfde koers krijgt vanaf nu.” In de hoedanigheid van woordvoerder van de PLIS (Platform Levensmiddelenimporteurs Suriname), geeft Hindori aan, dat eenieder dan kan importeren en met een eerlijke concurrentie de markt kan voorzien van meel. “De Molen voorziet met zijn product en wij importeren bakkersmeel.” Hindori zegt dat het ongeveer vier weken duurt, voordat zij weer nieuw product vanuit Nederland in Suriname kunnen krijgen. Ook wordt gekeken naar mogelijkheden om eerder meel vanuit Trinidad te halen. 

“Belangrijk is dat we de minister van Economische Zaken hadden gevraagd om een schrijven uit te doen gaan waarin er aangegeven wordt dat meel nu geliberaliseerd is en dat iedereen, de locale producenten en de importeurs, aangewezen zijn op de huidige koers van de Centrale Bank.” Hindori stelt dat het niet zo kan zijn, dat ze importeren en dat er ergens toch een subsidie wordt gegeven, want dat zal als gevolg hebben dat ze hun producten wederom niet kunnen verkopen. Dat schrijven vanuit het ministerie is inmiddels ontvangen en hiermee wordt de liberalisatie van meel vanuit overheidszijde bevestigd.

SK

error: Kopiëren mag niet!